Eksperdid soovitavad USA-l Eesti ID-kaardist eeskuju võtta

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaardid.
ID-kaardid. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Kodanikuühendus Tehnoloogia ja Demokraatia Keskus soovitab oma eile avaldatud uuringus võtta USA-l enda kodanikele ID-kaartide arendamisel eeskuju Eestist.

«2011. aasta seisuga on enam kui 90 protsendil Eesti rahvastikust e-ID. Seevastu USAs ei ole aastal 2011 rahvuslikku e-ID süsteemi. Enamik inimesi kasutab endiselt halvasti kaitstud kasutajanimede ja salasõnade kogumikku, et pääseda ligi veebiteenustele,» vahendab Nextgov.com uuringut.

Tänavu kevadel USA võimud küll astusid sammu edasi vabatahtliku e-ID arendamisel, seda avaliku ja erasektori koostöös initsiatiivi National Strategy for Trusted Identities in Cyberspace raames.

Eesti aga hakkas kohustuslikke e-IDsid väljastama juba 2002. aastal. Inimesed kasutavad neil internetis valimistel osalemiseks, pangaülekannete tegemiseks ja lepingute allkirjastamiseks ning ka ühistranspordi- ja uksekaardina. Lisaks on need kättesaadavad ka mobiiliformaadis. Mobiili-ID andmed on säilitatud väiksemal kaardil, mis mahub nutitelefoni, on aruandes kirjas.

Belgias on aruande kohaselt üks e-ID aeglase kasutuselevõtu põhjusi see, et paljudel inimestel pole kaardilugejaid, mis maksavad raha ja võivad olla keerulised installeerida. Eesti valitsus aga hakkas varakult müüma 20-euroseid kaardilugeja stardipakette ning muutis kiiresti e-ID rakenduse kasutatavaks kõigis operatsioonisüsteemides ja veebilehitsejates.

«Kõige aeganõudvam on muuta masside meelsust,» ütles politsei- ja piirivalveameti ekspert Helar Laasik aruande koostajatele. «Nad peavad mõistma, et uus [e-ID] süsteem on selge, lihtne, läbipaistev ja väga turvaline.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles