Keskpangad astusid kriisi vältimiseks jõulise sammu

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid.
Dollarid. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank teatas täna, et tagab koostöös teiste keskpankadega täiendavate laenude abil euroala kommertspankadele piisava hulga dollarite olemasolu selleks aastaks.

Euroopa Keskpanga tavapäraseid iganädalasi seitsmepäevasid dollarilaene täiendavad kolmekuulised laenud väljastatakse kolmes osas oktoobris, novembris ja detsembris. Euroopa Keskpanka aitavad täiendavate dollarilaenude andmisel USA, Inglismaa, Jaapani ja Šveitsi keskpangad, vahendavad välisagentuurid.

Otsus täiendavaid laene anda on tingitud hirmust nende Euroopa kommertspankade pärast, kes omavad suures mahus euroala võlakriisis riikide võlakirju. See hirm on muutnud Euroopa pangad tõrksaks üksteisele laenu andma, mis suurendab veelgi riski, et rahalistes raskustes riikide võlakirju hoidvad pangad jäävad hätta oma lühiajaliste finantskohustuste täitmisega. Riskantse olukorra tõttu on nii USA kui Euroopa pangad oma raha Euroopast välja viinud, mis euroala pangandussüsteemi likviidsusprobleeme veelgi süvendab.

Kolmekuuseid dollarilaene pakkus Euroopa Keskpank viimati 2010. aasta mais, kui oli vaja rahustada Kreeka maksejõuetuks muutumist kartvaid rahaturge.

Tänane teade täiendavatest laenudest viis Euroopa pankade aktsiad kiirele tõusule. Ka analüütikud tervitasid keskpankade otsust, kuid hoiatasid, et see ei lahenda põhiprobleemi, milleks on euroala liigkõrge avaliku sektori võlatase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles