Poola rahandusminister: euroala lagunemine võib viia sõjani

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teises maailmasõjas hukkunud sõdurite hauad Ukrainas.
Teises maailmasõjas hukkunud sõdurite hauad Ukrainas. Foto: SCANPIX

ELi praeguse eesistuja Poola rahandusminister Jacek Rostowski hoiatas, et kui euroala laguneb, siis võib Euroopas järgmise 10 aasta jooksul puhkeda sõda.

«Euroopa on ohus,» vahendab EUobserver Rostowski eilset kõnet Euroopa Parlamendis.

Minister viitas hiljutisele Šveitsi finantsteenuste ettevõtte USB analüüsile, mis märkis, et ajalooliselt rahaliidud ei lagune ilma kodusõja või mõnes muus vormis autoritaarse reaktsioonita.

Ta hoiatas ka töötuse kahekordistumise eest isegi jõukates riikides.

Kõne lõpus meenutas Rostowski enda hiljutist vestlust kauaaegse sõbraga, kes on nüüd ühe suure panga juht. «Me rääkisime kriisist euroalas. Ta ütles mulle: ’Kas tead, pärast kõiki neid poliitilisi šokke, majanduslikke šokke, on kahtlemata väga haruldane, kui suudame järgneva 10 aasta jooksul sõda vältida’,» meenutas minister. «Sõda, daamid ja härrad. Ma tõesti mõtlen hankida oma lastele roheline kaart USAsse.»

Rostowski sõnul ei ole sõda lähiaastatel tõenäoline, «kuid võibolla 10-aastases raamistikus võib see panna meid konteksti, mis praegu on peaaegu kujuteldamatu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles