Eluea pikenemine muudab pensionikindlustuse kallimaks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa pensionäride suvepidu Valgehobusemäel.
Järvamaa pensionäride suvepidu Valgehobusemäel. Foto: Andrus Eesmaa

Keskmise eluea pikenemine alandab pikemas perspektiivis elukindlustuse hinda, kuid tõstab eluaegse pensioni toodete hinda, ütles Swedbank Life Insurance SE äriarenduse juht Mihkel Mandre.

Eesti elaniku oodatav eluiga sünnimomendil ulatus statistikaameti andmetel mullu peaaegu 76 aastani ehk oli umbes kümme kuud pikem kui aasta varem.

«Keskmise eluea pikenemisel on pikemas perspektiivis positiivne mõju elukindlustuse hinnale, kus see on hinda langetav tegur,» ütles Mandre. «Vastupidine efekt on eluaegse pensioni toodetele, kus see on hinda tõstev faktor.»

«Mõju eluaegse pensioni toodetele on seejuures tugevam, kuna suremuse vähenemine toimub paljuski just vanemates vanuserühmades,» lisas ta.

Samas kuna rahvastikuprotsessid on siiski alati aeglased, siis on seda ka nende mõju toodete hinnastamisele. «Seetõttu ei saa eeldada, et näiteks viie aasta pärast on elukindlustus kindlasti odavam ja pensionikindlustus kallim kui praegu,» selgitas Mandre. «Seda ka põhjusel, et eluiga pole ainus tegur, mis elu- ja pensionikindlustuse hinda mõjutab. Konkurents on siinkohal kindlasti kiiremini hinda muutev faktor.»

«Keskmine eluiga on nii Euroopas kui mujal arenenud riikides pikenenud ka oluliselt kiiremini kui väga paljud s.h. ka kõige julgemad prognoosid ette nägid,» märkis Mandre. «Osaliselt eluea pikenemise trendide tõttu kasutab Swedbank Life Insurance SE juba täna osaliselt paremat hinda kui riiklik statistika näitab elu- ja laenukindlustuse lahenduste puhul, kuid oleme väga ettevaatlikud ja võtame kindlasti konservatiivse vaate eluaegse pensioni toodete hinnastamisel. s.t. eluaegse pensioni puhul eeldame, et inimesed elavad kauem kui näitab tänane riiklik statistika.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles