Kristjan Lepik: töötukassa reservid ei tohi kuhugi kinni jääda

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Lepik.
Kristjan Lepik. Foto: Peeter Langovits.

OÜ Tark Investor looja Kristjan Lepiku sõnul tuleks juhul, kui riik soovib eelarveaukude lappimiseks kasutama hakata töötukassa reserve, arvestada mitme olulise asjaoluga.

«Siin tuleb arvestada päris mitme olulise teguriga. Töötukassa reservid on siiski sihtotstarbeliselt kogutud - seda peab saama kasutada siis kui töötukassal neid väljamakseteks vaja on.

Ei saa olla aktsepteeritav olukord, kus tuleb välja, et see raha on kusagil mujal kinni ja seda ei saa kätte,» märkis Lepik.

Teiseks peab tema kinnitusel arvestama majanduse tsüklilisusega.

«Majandus liigub lainetena (tsüklitena) ning majanduse langemisega tõuseb ka töötuskindlustuse väljamakse summad. Ja tõenäoliselt täpselt samal ajal kahanevad ka riigieelarve laekumised ehk töötukassa raha oleks just siis vaja ka kasutada.

Samamoodi on sel ajal riigi laenamine muutumas kulukamaks. Seega on väga oluline, et näidataks ära ka «plaan B» - kui töötukassa reserve kasutatakse vahepeal kusagil mujal, siis kuidas toimub finantseerimine, et raskel ajal need summad tagastada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles