Prantsuse pankade agoonia jätkub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prantsuse pangad – eriti aga Société Générale – seisavad silmitsi totaalse, 2008. aasta stiilis usalduskriisiga.

Aktsiahindade allasööstu ei suutnud eile peatada ei kiirelt väljakuulutatud 4 miljardi eurone kapitalisüst, riigi sekkumise võimaluse rõhutatud eitamine ega Prantsuse keskpanga rahustav kudrutamine.

Société Générale’i aktsia kukkus 20 aasta rekordmadalusse, päevaseks languseks kogunes 10 protsenti.

Veebruarikuisest aktsiahinnast on läinud kaotsi 70 protsenti.
BNP Paribase aktsia langes üle 12 protsendi, Crédit Agricole'i oma 10 protsenti.

Société Générale’i seis pajatab paanikast, mis ületab intensiivsuselt Lehman Brothersi järgsed «tipphetked».

Sektori riskid on pealtnäha leebemad, kui aastal 2008.

Jõulist rolli etendavad täna aga investorite pingul närvid, kuna kardetakse mitte üksnes solventsuse, vaid ka likviidsuse pärast.

Ning seetõttu ei paku jutud 2013. aasta eesmärkidest erilist tröösti. Sellest ajast alates, mil USA rahaturufondid suvel hulgipangandusturgudelt lahkuma hakkasid, on Prantsuse pankade suhteliselt suur sõltuvus lühiajalisest rahastamisest investoreid öösiti üleval hoidnud.

Lisanduvad veel mured, et likviidsuspuhvrid võivad olla ülehinnatud. Näiteks ütles BNP Paribas möödunud nädalal, et omab 150 miljardi euro eest koormamata varasid – riigivõlakirju, ettevõtluslaene jms – mis peaks leevendama hirmusid likviidsuse pärast. Samas aga on turud pankade varade suhtes selgelt skeptilised.

Pingelangust ei paista kusagilt, eriti kuna sektori kohal ripuvad reitingulangetuste ohud ja Kreeka maksekatkestuste tõenäosus.

Küsimus pole, kas Prantsuse pangad vajavad kapitalisüste. Küsimus on, millal.

Kuna jutud keerlevad likviidsuse ümber ja kapitali on madalate aktsiahindade tõttu kallis hankida, on aeg haarata härjal sarvist – valitsuse abiga, kui vaja.

Copyright The Financial Times Limited 2011. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles