Teadur: Gazprom on Ukraina näol kaotamas oma suurimat välispartnerit

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustik Kiievi lähedal Bojarkas.
Gaasitorustik Kiievi lähedal Bojarkas. Foto: SCANPIX

Eesti Välispoliitika Instituudi teadur Andres Mäe selgitas, et kui Ukraina energiamajanduse radikaalsed ümberkorraldused õnnestuvad, võib Venemaa energiaettevõte Gazprom kaotada oma suurima välispartneri.

«Ukrainlased on võtnud endale sihiks energiamajanduse radikaalse ümberkorraldamise, eelmise aasta alul võeti vastu otsus, et Ukraina energiamonopol reorganiseeritakse, tuleva aasta alguseks lubatakse see osadeks jagada, eeskujuks ELi riigid,» kirjeldas Mäe ETV saates «Välisilm».

«Retoorika näitab seda, et Venemaa on Ukraina sihikindlusest üllatunud. Ukrainlased on Gazpromiga liitumise ettepaneku tagasi lükanud, laiendatakse kodumaist tootmist, otsitakse uusi gaasimaardlaid, kokkulepped välisinvestorite Shelli, Exxoni, Mobiliga on sõlmitud. Venemaa osakaalu gaasimajanduses tahetakse vähendada olulisel määral: 2005. aastal oli see veel 50 mld kuupmeetrit aastas, nüüdseks on see langenud alla 40 mld kuupmeetri aastas, aga peaks tulevikus langema vähem kui 20 mld kuupmeetrile aastas,» selgitas Mäe.

«Gazprom on kaotamas oma kõige suuremat välispartnerit, kui Ukraina sammud õnnestuvad,» nentis Mäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles