Soome soovib sotsiaalkorterite rajamisega üürihindu alandada

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minister Krista Kiuru.
Minister Krista Kiuru. Foto: Peeter Langovits.

Täna Tallinnas viibinud Soome elamumajanduse ja kommunikatsiooniminister Krista Kiuru ütles E24le antud intervjuus, et riik soovib tuhandete uute sotsiaalkorterite rajamisega alandada Soome üürikorterite turul hindu.

Kiuru sõnul kimbutab sarnaselt eestimaalastega ka soomlasi viimasel ajal kiirenenud hinnatõus, kusjuures kõige enam annab tunda eluasemega seotud kulude kasv.

«Väga suur osa meie palgast kulub eluaseme peale – uuringud näitavad, et viimase 7-8 aastaga on elamine läinud väga palju kallimaks. See on probleem, et me maksame korteris või omas majas elamise eest niivõrd palju. Eriti puudutab see inimesi, kes elavad üksi – näiteks pensionärid.»

Ministri sõnul moodustavad eluasemega seotud kulutused keskmiselt 30-50 protsenti soomlaste palgast.

Et olukorda veidigi parandada ja koduomanike kulude kasvu pidurdada, on Kiuru sõnul praegune valitsus asunud koostama elamumajandust puudutavat programmi, millega pannakse paika täpsemad plaanid ja tegevused kodukulude kasvu piiramiseks.

Praegu võib öelda, et Soome valitsus plaanib tõsta 100 euro võrra elatusmiinimumi tagava sotsiaalkindlustuse määra, mis on mõeldud töötute ja vähekindlustatud inimeste toimetuleku parandamiseks

Samuti loodab valitsus saada parlamendis piisava toetuse plaanile, mille kohaselt rajatakse Soome järgmisel aastal umbes 7000 sotsiaalkorterit, mis on mõeldud väljaüürimiseks just madalama sissetulekuga inimestele. 

Kuna riigi poolt antud garantiiga on võimalik selliseid kortereid ehitada odavamalt (pangad võimaldavad arendajatele soodsamaid laenuintresse), on võimalik hiljem neid kortereid ka tavapärasest soodsamalt välja üürida.

«Tänu sellele me saame kontrollida paremini üürihindu ning see annab võimaluse, et näiteks Helsingi piirkonnas üürihinnad liiga kõrgeks ei läheks. Kõrgete üürihindade tõttu ei saa me teenindussektorisse vajalikul hulgal inimesi tööle,» selgitas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles