Microsoft meisterdab arvuti ja tahvli ristsugutist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows Phone IS12T nutitelefonid.
Windows Phone IS12T nutitelefonid. Foto: SCANPIX

Microsoft kavandab vastulööki Apple'i iPadi poolt käivitatud tehnoloogiarevolutsioonile, tutvustades homme tarkvara, mis peaks tooma puuteekraanid «tavaliste» arvutikasutajate maailma.

Windows 8 tarkvaralt eemaldatakse kate Microsofti tarkvaraarendajate konverentsil Californias. Teenekas firma üritab tõestada, iPad ei ole tahvelarvutite vallas sugugi viimane sõna.

Apple’i laineidlöönud ikoonivaliku ja lihtsustatud rakenduste asemele kavatseb Microsoft pakkuda tarkvara, milles kombineeritakse nii tahvlite kui tavaliste arvutite omadused.

Eeldatavasti saavad arendajad Windows 8 prooviversioonid kätte juba sel nädalal, kuigi nimetatud tarkvaraga seadmed veel vähemalt aasta jooksul müüki ei tule.

Windows 8 uhkeldab kahe liidesega: üks on traditsiooniline arvutikasutajaile tuttav «töölaud», teine aga puuteekraan, mis kasutab neidsamu suuri «paane», mis ilmestavad Windowsi nutifonide ekraane.

Tarkvara töötab nii Inteli arvutikiipide kui väikese energianõudlusega nutifoni-kiipidega, mis põhinevad Briti firma ARMi disainil.

Ühtlasi on tarkvara disainitud ületama lõhet lihtsustatud nutifoni- ja tahvlirakenduste ning keerukate arvutirakenduste vahel.

«Eristusjooned arvutite ja tahvlite vahel hägustuvad,» ütles Microsofti ettevõtmist kommenteerides Nomura tarkvaraanalüütik New Yorgis Rick Sherlund.

Sherlundi hinnangul on Microsoftil ja tema «riistvaraliitlastel» hea võimalus võita äriklientide poolehoid õhukeste ja kergete uue põlvkonna sülearvutitega, mis pakuks võimalust ekraan eemaldada või kasutada veel mingil muul viisil ka puuteekraani tehnikat.

Analüütikud hoiatavad samas, et arvutite ja tahvlite erinevate tehnoloogiate ja kasutusviiside kombineerimine ühel tarkvaraplatvormil võib siiski ostutuda keerukaks.

Uuringufirma Directions on Microsofti analüütik Michael Cherry sõnutsi tuleb Microsoftil esmakordselt panna opsüsteem tööle erinevate kiipidega, luues samal ajal arendajatele võimaluse kirjutada tarkvara, mis töötab erinevate liidestega.

«Nad saabusid peole hilja ja järjekordset Vistat nad endale lubada ei saa,» ironiseeris analüütik.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles