Euroopas ja USAs seisab ees rekordiline pankrotilaine

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Tuleval aastal ootab ees rekordiline pankrotilaine - üksi Euroopas läheb pankrotti ligi 200 000 firmat, väidab maailma suurima krediidikindlustusfirma raport.


USAs pankrotistub tuleval aastal 62 000 firmat, võrreldes 42 000 firmaga sel ja 28 000 firmaga läinud aastal, kirjutab Saksa kindlustuskontserni Allianz alla kuuluva Euler Hermesi raport, vahendas

aripaev.ee

Financial Timesis kirjutatut.

Et Euroopas on väikefirmasid rohkem, on numbrid USAga võrreldes suuremad. Pankrottide arvu kasvu prognoositakse läinud aasta 149 000-lt tuleval aastal 197 000ni.

«Finantskriis suurendab pankrotiriski dramaatiliselt, eriti tuleval aastal,» ütles Euler Hermesi peaökonomist Romeo Grill. «USAs kasvab pankrottide arv plahvatuslikult, ent sama ootab ees Euroopas, eriti Suurbritannias.»

Enamik pankrotte puudutab raskustes autotööstust, samuti jaekaubandust ja tekstiilitööstust.

Kõige rohkem prognoositakse tuleval aastal pankrotte Prantsusmaal, 63 000. Kõige järsem on pankrottide arvu kasv Euroopas, aga ka Hispaanias, Iirimaal ja Suurbritannias. Hispaanias prognoositakse läinud aastaga võrreldes pea neljakordset pankrottide arvu kasvu.

Ainsa riigina ülevaates Aasiat esindanud Jaapanis prognoositakse pankrottide arvu kasvu läinud aasta 14 000-lt tuleval aastal 17 000ni.

Firmad kaebavad, et laenusaamine on läinud väga raskeks. Uute laenude väljastamine on tänavu järsult pidurdunud ning eriti keeruliseks on see läinud kahel viimasel kuul.

Sündikaatlaenude andmine nii investeerimisjärgu reitinguga firmadele kui «prahi» reitinguga firmadele on läinud aastaga võrreldes USAs ja Euroopas pea poole võrra vähenenud, Aasias jäänud stabiilseks, teatas andmefirma Dealogic. Ning suurtel firmadel on laenu saamisega sama suured probleemid kui väiksematel firmadel, kirjutas Financial Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles