Ettevõtlusõpet takistab Eestis ärikogukonna passiivsus

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caroline Jenner peab heaks näiteks ettevõtlushariduse viljadest Eesti õpilasfirma SOCKme valmistatud maalingutega mobiiltelefoni kotte.
Caroline Jenner peab heaks näiteks ettevõtlushariduse viljadest Eesti õpilasfirma SOCKme valmistatud maalingutega mobiiltelefoni kotte. Foto: Toomas Huik

Eestis  on väga keeruline leida äriinimesi, kes oleks valmis vabatahtlike mentoritena laste ja noorte ettevõtlusõppesse panustama, tõdes rahvusvahelise ettevõtlusorganisatsioonide koostöövõrgustiku Junior Achievement – Young Enterprise Europe juht Caroline Jenner.

Missugune on Eesti ettevõtlushariduse seis võrreldes teiste Euroopa riikidega?

Ütleksin, et Eesti avalik sektor on ettevõtlusharidusse hästi panustanud. Tean, et haridusministeerium on teinud koolide õppekavas ruumi ettevõtlusõppe jaoks. Sellega ollakse kaugel ees pooltest ELi liikmesriikidest. Probleem on aga selles, et erasektoris ei toimu muutused nii kiiresti kui avalikus sektoris. Algusaegadel polnud võimalik saada erasektorist piisavalt toetust.

Millist toetust te silmas peate?

Kuidas saab õpetada ettevõtlust ja majandust äriinimeste osaluseta? Ettevõtlusõppeks peab olema kohapeal keegi, kes teab praktikat. Väga keeruline on leida Eestis piisavalt selliseid inimesi. Nüüd on hakanud olukord muutuma, aga aeglaselt. Viimase kahekümne aasta jooksul on koolis käinud ju nii palju noori ja nad jäid sellest võimalusest ilma.

Milline on teie sõnum Eesti ette­võtjatele, kes ettevõtlushariduses ei osale?

Tuleks meenutada, kui raske oli neil endil äriga alustada. Et kui nad oleks saanud noorena rohkem toetust, siis oleks ehk õnnestunud palju asju õigesti teha juba esimesel korral, mitte kolmandal või viiendal korral. Kui neil on laps, siis kas nad ei tahaks, et ta suhtuks positiivselt oma võimalustesse elus?

Teame uuringutest, mis oleme teinud, et sellistes programmides osalenute potentsiaal oma äri alustada või head töökohta saada on suurem ning nad on õnnelikumad. Statistika näitab, et kui ettevõtluse edendamiseks ei tehta koolides midagi, siis alustab Euroopas kuus protsenti noortest oma äri. Kui aga teha midagi niisugust nagu see [Junior Achievementi] programm, siis potentsiaal oma äri alustada 21–29-aastaste seas kahekordistub ning veel vanemate seas viiekordistub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles