Rein Kilk: Ligi andis oma soovituse Andres Sutile

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sutt.
Andres Sutt. Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtja Rein Kilk teatas, et tema andmeil andis Eesti Panga presidendi valimiste esimeses voorus välja kukkunud rahandusminister Jürgen Ligi oma soovituse panga endisele asepresidendile Andres Sutile.

«Eesti Panga presidendi valimisel on avalikkusele pakutud justkui seriaali: teame, kuidas punkte jagati, aga vähe on põhjendusi, miks kellelegi kui palju hääli anti,» leidis ajakirjanik Priit Hõbemägi Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Matemaatika üle on arutatud, aga vähe on juttu olnud selle üle, kuidas keegi kandidaatidest mõjutaks Eesti arengut,» nentis ta.

«Algul tundus, et asi on tehtud, et Jürgen Ligi on valitud ära enne valimisi. Ta jõudis õnnetul kombel teha paar tundi enne valimisi avalduse «miks ma loobun poliitiku karjäärist», mis oli ilmselt tehtud šampanjakihina saatel ja sahtlid olid ilmselgelt kraamitud. Tulemus oli ootamatu,» kirjeldas Rein Kilk.

«Olukord Euroopas muutub, senine kärpepoliitika enam ei ole ehk õige, kui muu Euroopa liigub teist teed? Vajame ehk teistsugust rahandusministrit?» arutles Kilk.

«Võibolla tõesti täthsustasime parteipoliitilist rolli Ligi kandideerimise juures üle? Ehk oligi tegu inimese sooviga minna «vabasse vette», taanduda suurest poliitikast?» küsis ajakirjanik Ainar Ruussaar.

«Häälte järgi, mis tulid, oli see täiesti täitumatu unistus,» nentis Kilk.

«Ühe erakonna võimul olek väga pikka aega on teinud neid pisut lollakaks, minus tekitas see kõik aga mõtteid Jaan Männiku rollist kogu selles protsessis,» rääkis Hõbemägi.

«Huvitav, et Sutt muutus spetsialistiks äkki, panga asepresidendina ei teadnud me temast suurt midagi, ka IMFis välislähetuses olles pole midagi temast kuulnud, Ardo Hanssonist ma samas tean,» sõnas Hõbemägi.

«Ega Eesti Pank polegi kunagi olnud väga avalik oma tegevuses,» meenutas Ruussaar.

«Jürgen Ligi andis soovituse Andres Sutile, mitte Ardo Hanssonile,» rääkis Kilk.

«Hanssoni kohta räägitakse, et ta on IRLiga seotud kandidaat,» meenutas Hõbemägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles