Eramu ostmine kätkeb palju strateegilisi otsuseid

, Pindi Kinnisvara maade ja majade grupi juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaunis muruaed on silmale küll iluks, aga nõuab pühendumist ja hoolt. Kas perel on seda aega ka kuskilt võtta, tuleb suure aiamaaga maja ostes eelnevalt kaaluda.
Kaunis muruaed on silmale küll iluks, aga nõuab pühendumist ja hoolt. Kas perel on seda aega ka kuskilt võtta, tuleb suure aiamaaga maja ostes eelnevalt kaaluda. Foto: Scanpix/CORBIS

Eramu ostmine või ehitamine on tavalise linnakorteri ostuga võrreldes märksa põhjalikum protseduur, kuna vastust vajavad põhiküsimused on palju põhimõttelisemad.

Linnas asuva korteri ostmise puhul on tavaliselt täpselt teada, mida perekond vajab – tubade arv, seisukord ja asukoht ehk linnaosa, kus korter paikneb. Muudes elementides ollakse juba üpriski paindlikud.

Eramute puhul aga avanevad täiesti uued dimensioonid, millele buumiaegsel perioodil pöörati küllalt vähe tähelepanu, kuid mis nüüd kainelt kalkuleerivatele koduostjatele üliolulisena näivad. Tuletame tähtsamad neist uuesti meelde.

Enne kui alustad valmismaja või ehitamiseks sobiliku krundi otsimist, pane kindlasti paika järgmised kriteeriumid:

Eramu/krundi asukoht

Asukoht on just tihtipeale linnast väljas paikneva eramu puhul ülioluline, kuna vale valik võib tähendada aastatepikkusi ebamugavusi ning püsikulude järsku kasvu.

Kas lapsed pääsevad kooli-treeningutele ühistranspordi abil või peavad vanemad jääma täiskohaga «taksojuhtideks»? Kui suur saab olema töölt koju liiklemisel kütusekulu? Kui suur on ajakulu kodu ja töökoha ning kooli vahel liiklemisel? Kui kodus saab leib otsa, kui kaugele tuleb poodi sõita?

Kokkuvõtteks – keegi ei soovi olla oma kodu ori, mõtlematult valitud asukohas aga see just nii minna võibki. Halvemal juhul päädib see valik kestvalt lühema uneajaga.

Krundi suurus

Arvestada tasub, et suurem krunt tähendab ka suuremat ajakulu. Kui tagahoov just kiviparketiga pole kaetud, vajab murupind suvel regulaarset niitmist. Suurema kinnistu puhul tuleb juba arvestada murutraktoriga, sest füüsiliselt ei jõua pereliikmed hektarilist maalappi kord nädalas väikese muruniidukiga hooldada.

Krundi eraldatus ning lähimad naabrid

Üldiselt kehtib rusikareegel, et väiksemad krundid on logistiliselt paremas asukohas, suuremad krundid aga planeeritud hajaasustusaladele, kus on kehvem transpordiühendus, nirumad teed ning harvem lumekoristus talvekuudel.

Privaatsust hindaval isikul soovitame kindlasti läbi käia kohaliku omavalitsuse maakorraldaja juurest, et kontrollida piirkonna üldplaneeringut ning kehtestatud detailplaneeringuid.

See käik annab vastuse, ega rahulikku metsatukka lähiajal uus elurajoon ei kerki ning niiviisi kauaoodatud privaatsust ei kaotata. Kõige turvalisem on soetada endale kinnistu rohekoridori kõrvale, kuna seal on ehituskeeluala kõige nn vettpidavam.

Kui suurt maja sa tegelikult vajad?

Magamistuba, elutuba, 2-3 lastetuba, külalistetuba ja kabinet on hea ja atraktiivne komplekt, kuid kas tegelikult saavad toad ikka rakenduse? Eriti siis, kui suuremad lapsed lähiaastatel pesast lendu tõusevad.

Küttekulud jäävad sama suureks ka pärast laste lahkumist kodust ning lõpuks muutuvad kasutamata ruumid kolikambriteks, mis kellelegi rõõmu ei valmista. Küll on aga mõistlik jälgida, et ostetav või ehitatav funktsionaalne maja oleks juurdeehitusvõimalusega.

Küttesüsteem on ülitähtis valik, sest see määrab, kas talvine igakuine küttekulu jääb 100 euro piirimaile või saab see olema 400 eurot. Kindlasti tasub enne lõplikku valikut konsulteerida spetsialistiga.

Millest pole sa valmis loobuma?

Suur saunasõber on juba teisel nädalal õnnetu, kui tema soodsas majas sauna pole. Ebamugav on ka lastega peredele maja, kus puudub vann. Romantikule kamin ja potipõllumehele peenralapp on tegelikult elementaarsed detailid, milles pole põhjust suuri mööndusi teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles