Rikkaim venelanna müüb ehitusimpeeriumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Baturina.
Jelena Baturina. Foto: SCANPIX.

Jelena Baturina on soostunud müüma maha oma üüratu ehitusäri, mis tähendab ühtlasi abikaasa ja endise Moskva linnapea Juri Lužkovi valitsusajal rajatud impeeriumi lõppu.

Inteko läheb vastuolulise naftamagnaadi Mihhail Gutserijevi vennapojale Mihhail Šiškanovile koostöös riikliku hoiupanga Sberbankiga.

Lužkov istus Moskva meeri toolil 18 aastat, mille hulka langes ka ehitusbuum. Tema mullune tagasiastumine leidis aset korruptsioonisüüdistuste rahe all pärast kibedat vastuseisu president Dmitri Medvedeviga.

Lužkov eitab süüdistusi, et ta kuritarvitas oma positsiooni toetamaks kaasa kerkimist lihtsast vabrikutöölisest riigi rikkaimaks naisterahvaks, kelle varandus oli mullu Forbesi andmetel 2,9 miljardit dollarit.

Analüütikud ütlesid aga, et Baturina äri müük oli sõnadetagi selge kohe pärast Lužkovi langust.

«Inteko põhivara oli Lužkovi administratiivne ressurss. Pärast tema võimult kukkumist oli vaid üks valik: müüa,» ütles poliitanalüütik Stanislav Belkovski.

«See asi otsustati juba tükk aega tagasi. Ainus lahtine ots oli hind,» ütles Moskva Carnegie keskuse poliitanalüütik Nikolai Petrov.

Baturina, kes pidavat elama peamiselt Viinis, teatas pressiteate vahendusel, et jätkab investeerimisprojektidega Vene- ja välismaal. Kuna äriimpeeriumist jääb aga eeldatavasti alles vaid käputäis tsemenditehaseid, usuvad analüütikud, et müük tähendab sisuliselt lahkumist Venemaalt.

«See näib olevat ühe Venemaa tähtsaima poliitilise äridünastia lõpp,» ütles Troika Dialogi vanemstrateeg  Chris Weafer.

Tehingu finantstingimusi ei avaldatud. Sberbank teatas aga, et turuanalüütikute hinnangul oli Inteko väärt 1,2 miljardit dollarit. Summa on tunduvalt väiksem, kui enne Lužkovi taandamist.

Sberbanki varahaldusosakond saab 5 protsenti Intekost, keskmise suurusega panga BinBanki president Šiškanov ostab ülejäänud 95 protsenti.

Petrovi hinnangul on lõviosa Baturina äridest läinud Tšetšeenia presidendile Ramzan Kadõrovile lähedalseisvate ettevõtjate grupile.

Analüütikute arvates esindab Šiškanov oma onu Mihhail Gutserijevi huve, kes põgenes 2007. aastal Londonisse, olles saanud süüdistuste maksudest kõrvalehoidmises.

Möödunud aastal lubati aga Gutserijev Venemaale tagasi, süüdistus tühistati. Selles oli osaliselt mängus ka Kadõrovi käsi, kes juhib Kremli käsilasena vägivaldset Tšetšeeni Vabariiki.

Petrovi sõnutsi näitab Sberbanki kaasamine, et tehingul on Kremli õnnistus.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles