Lasnamäe trammiliini eest peaks erapartnerile maksma 30 miljonit eurot aastas

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tramm.
Tramm. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linna Lasnamäe trammiprojekti teostatavusanalüüsi kohaselt peaks linn maksma erapartnerile umbes 30 miljonit eurot aastas.

Lawin Lepik & Luhaäär Advokaadibüroo koostatud analüüsi kohaselt peaks linn erapartnerile maksma liiniveo esimesel aastal umbes 29,5 miljonit eurot. Edaspidi see summa suureneks ning jõuaks 13. tegevusaastaks 31,7 miljoni euroni.

Kui arvestada, et linn hoiab esimesel aastal bussiliikluse ärajätmise pealt kokku natuke üle 3,3 miljoni euro ning teeniks lisaks natuke üle 1,6 miljoni euro piletitulu, jääks projekti netokuluks umbes 24,5 miljonit eurot.

Analüüsi kohaselt on projekti eeldatav investeerimiskulu 206,9 miljonit eurot. Linna kulud väheneksid oluliselt, kui kasutada euroliidu toetust projekti rahastamiseks.

Advokaadibüroo analüütikud hindavad, et potentsiaalsetele investoritele tekitab projekt huvi üksnes võimalikult väikese äririski korral. «Seega ei ole võimalik projekti üles ehitada üksnes loodetava piletitulu arvelt, st projekti kulude kate ei tohi sõltuda reisijate arvust,» nendivad nad.

Tänasest õigusruumist lähtuvalt on projekt liigendatud kolme ossa: esimesel perioodil (3+10 aastat) ehitatakse infrastruktuur, soetatakse trammiveerem ning pakutakse teenust; teisel ja kolmandal perioodil (10 ja 10 aastat) toimub teenuse pakkumine.

«Selguse huvides ning vähendamaks potentsiaalse investori riske, mis Tallinna linna jaoks kajastuvad kõrgemas valmisolekumakses, oleks vajalik viia sisse muudatused siseriiklikesse õigusaktidesse: ühistranspordiseadusesse 10-aastase liiniveolepingu perioodi pikendamine (tavapärane PPP projekti perioodi pikkus on 25-30 aastat).»

Planeeritav trammiliin kulgeks Laikmaa tänavalt Seli linnaossa Laagna tee lõpus, kokku umbes üheksa kilomeetri ulatuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles