Riigirahandus Itaalia moodi: U-pööre viimasel minutil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia president Giorgio Napolitano.
Itaalia president Giorgio Napolitano. Foto: SCANPIX.

Silvio Berlusconi valitsus sooritas eile – vahetult enne eelarvearutelu parlamendis – U-pöörde ja süstis kavadesse värske annuse kasinust.

Plaanide ringimõtlemine ja ümbertegemine kestab Itaalia valitsuses juba kolmandat nädalat, lisades õli Euroopa võlakriisi tulle.

Uus lähenemine on selline: «ülemise otsa» käibemaks tõuseb 20 protsendi juurest 21 protsendi peale; enam kui 500 000 eurostele sissetulekutele kehtestatakse 3-protsendiline varamaks; naisterahvaste pensioniea pikendus tuuakse ajas lähemale.

Parandustega soovitakse rahustada eelmise eelarvekava peale pahaseks saanud Euroopa Keskpanka ja Euroopa Komisjoni, samuti investoreid võlakirjaturgudel.

Itaalia president Giorgio Napolitano esines esmaspäeva õhtul üleskutsega lisada eelarvesse efektiivsemaid meetmeid, taastamaks riigi usaldusväärsust olukorras, kus laenude teenindamise kulud on väljumas kontrolli alt.

Napolitano põhiseaduslikud volitused on küll piiratud, kuid sellele vaatamata on ta etendanud üha jõulisemat rolli päevapoliitikas, kus peaministri killustatud koalitsiooni peataoleku tõttu puudub igasugune järjepidevus.

Viimased muudatused tähistavad järeleandmisi kõigi eelarveprotsessi võtmefiguuride jaoks: rahandusminister Giulio Tremonti oli käibemaksu kergitamise vastu; Berlusconi oli blokeerinud varamaksu; Põhjaliiga liider Umberto Bossi seisis aga vastu pensionimuudatustele.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles