Islandi endine peaminister kohtu all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haarde eile kohtus.
Haarde eile kohtus. Foto: SCANPIX

Eile algas kohus endise Islandi peaministri Geir Haarde üle, keda süüdistatakse hooletuses 2008. aasta pangakrahhi eel.

Teadaolevalt on Haarde näol tegemist esimese poliitikuga maailmas, kes seoses globaalse finantskriisiga kriminaalsüüdistuse on saanud.

Süüdistuse endisele peaministrile esitas mullu saareriigi parlament, rakendades esmakordselt töösse 1905. aastal valitud riigiametnike süütegude uurimiseks asutatud konstitutsioonikohtu.

Kriminaaluurimised on käimas ka mitmete Islandi pangandustegelaste suhtes, Haarde asi on aga esimene, mis kohtusse välja on jõudnud.

Avalik arvamus on kohtuasja osas teravalt lõhestunud.
«Inimestele tundub, et siin ei ole niivõrd tegemist õigusemõistmise, kuivõrd kellegi häbiposti naelutamisega,» ütles Akureyri ülikooli politoloog Birgir Gudmundsson. «Geir Haarde toetajatel on õnnestunud maalida toimuvast pilt kui poliitilisest tagakiusust.»

Kaitseadvokaadid kinnitasid eile kohtus, et süüdistus on «hägune ja ebaselge», loetledes mitmeid põhjuseid, miks sellest loobuda tuleks. Kas kohus jätkub, peaks selguma paari päeva jooksul.

Haarde Iseseisvuspartei oli juhtivaks jõuks Islandi kriisieelseil buumiaastail, mil saare pangandussektor paisus varades mõõdetuna sisemajanduse kogutoodangust 10 korda suuremaks.

Ta tagandati võimult pärast seda, kui 2008. aasta oktoobtis kukkusid kokku Islandi kolm suurimat panka Landsbanki, Kaupthing ja Glitnir, jättes riigile kanda tohutu võlakoorma ja paisates maa sügavasse majanduslangusse.

Parlamendi volitustega «tõekomisjon» järeldas mullu, et pankadel praktiliselt järelevalveta tegutseda lasknud poliitiline juhtkond oli süüdi «raskes hooletuses».

2006. aastal peaministri toolile istunud Haarde väidab aga hiljutistele arengutele toetudes, et haldas kriisi õieti, viidates ühtlasi tõsiasjale, et Islandi majandus on hakanud taastuma.

Ta kinnitab, et otsus lasta Islandi pankadel pankrotti minna – mis tõi kreeditoridele kaela rasked kahjumid – oli targem, Kreeka ja Iirimaa viis vaevatud panku vee peal hoida.

Kriitikud küsivad, miks parlament – kus nüüd domineerivad vasaktsentristlikud parteid – võttis nõuks süüdistada Haardet, jättes rahule sotsdemokraatidest ministrid, kes kriisi puhkedes valitsuses olid.

Süüdimõistva otsuse korral võib Haardet oodata kahe aasta pikkune vangistus.

Mullu Financial Timesile antud intervjuus kirjeldas Haarde kohtuasja kui «poliitilist veritasu», mis looks «kohutava pretsedendi».

«Mu vanad oponendid on vasturünnakul,» ütles ta. «Te võite leida vigu meie tegemistes ja tegematajätmistes, kuid kriisis kui sellises võiks ju samahästi süüdistada George Bushi või Gordon Browni. Kriis tabas meid kõiki ootamatult.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles