Poliitikud ootavad Eesti Panga nõukogu otsust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskpanga nõukogu esindab juriste tsiviilõiguse asjatundja Irene Kull.
Keskpanga nõukogu esindab juriste tsiviilõiguse asjatundja Irene Kull. Foto: Margus Ansu

Kasutades IRLi parlamendiliikme Margus Tsahkna sõnu, on kõik poliitikud elevil ja ootavad Eesti Panga nõukogu otsust.


Ametlikult pole ühelgi parlamendierakonnal kandidaati Eesti Panga presidendi toolile. Küll on ilmselt sõnadetagi selge, et Reformierakonna liikmed toetavad oma rahandusministri Jürgen Ligi soovi saada Estonia puiestee pangakvartali nurgakabineti omanikuks.

Keegi ei eita, et viimastel nädalatel on käinud vilkad läbirääkimised.

Panga nõukogu liikmed on kohtunud kandidaatidega, aga seda teemat on arutanud ka poliitikud. Neljal riigikogus esindatud erakonnal on ka oma esindaja Eesti Panga nõukogus. Mõne allika hinnangul on IRLil isegi kaks esindajat, sest n-ö nende mees on ka nõukogu esimees Jaan Männik.

«Ei ole olnud jutuajamist, mis algaks otseselt sõnadega, et hääletage ühe või teise inimese poolt, pigem on olnud arukas arutelu, mis võiks olla valiku aluseks, miks valida üks või teine inimene,» ütles Eesti Panga nõukogu liige Irene Kull. «Otsest mõjutamist pole olnud.»

Sotside liider Sven Mikser lausus, et loomulikult on nad konsulteerinud erakonna liikme Liina Tõnissoniga. «Konsulteerime ja vestleme, kuid see ei tähenda, et erakond oleks ühe kandidaadi taga,» ütles Mikser. «Varasem poliitikutaust ei diskvalifitseeri kedagi, kuid see ei ole soovitav, et panga president tuleks otse poliitikast.»

Kadri Simson märkis, et Keskerakond ei ole ametlikult ühtegi kandidaati kaalunud. Ta ütles seda rõhuga sõnal «ametlikult».

Margus Tsahkna (IRL) märkis, et Eesti Panga presidendi kohta ei tohi muuta poliitiliseks ametikohaks.

«Persoonide üle pole vaidlust, tähtis, et praegune rahapoliitika jätkuks, ma ei näe, et keegi kandidaatidest tahaks teistsugust poliitikat,» märkis Tsahkna.

Eesti Panga nõukogu liikme Valdo Randpere hinnangul on kõik keskpanga presidendi ametisse pürgivad kandidaadid väga tugeva taustaga. «Oleks tunduvalt traagilisem, kui oleks vaid üks kandidaat ja valikut poleks,» märkis Randpere.

Eesti Panga praegune president Andres Lipstok oli enne presidendiks saamist Reformierakonna mõjukas liige – olnud korduvalt minister ja seejärel riigikogu rahanduskomisjoni esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles