Tallinna börsil oli ajaloo halvim august

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki börsimaakler.
Swedbanki börsimaakler. Foto: Toomas Huik.

Tallinna börsiindeks OMXT langes augustis 10,88 protsenti 602,62 punktini, mis on selle suurim kuine kukkumine alates eelmise aasta veebruarist ja suurim augustikuine kukkumine kogu börsi ajaloos, kirjutab analüütik Tõnis Oja Tallinna börsi blogis.

August on olnud Tallinna börsi 15-aastase ajaloo paremuselt teiseks kuuks. Enne äsjalõppenud augustit oli OMXT indeks kerkinud keskmiselt 7,51 protsenti, jäädes maha vaid jaanuarile, mis on kosunud keskmiselt 7,71 protsenti.

Ka pärast selle augusti suurt langust jääb lõikuskuu keskmise 6,28 protsendiga endiselt paremuselt teiseks kuuks.

«Suure languse üheks põhjuseks oli muidugi ebakindlus maailma finantsturgudel, aga kindlasti oli oma osa ettevõtete majandustulemustel. Enamus meie börsiettevõtetest avaldas teise kvartali majandustulemused just augustis,» kirjutab Oja.

«Eesti majandus kasvas teises kvartalis esialgsel hinnangul 8,4 protsenti. Kahjuks ei peegeldu see meie börsiettevõtete tulemustes.

Kahjumit sai teises kvartalis neli börsiettevõtet (siin ja edaspidi ei võta ma arvesse sisuliselt majandustegevusega mitte tegelevaid Trigon PD ja Järvevana majandustulemusi).

Kolmeteistkümne börsiettevõtte kogukasum oli teises kvartalis 27 senti aktsia kohta, mis on ühe sendi võrra ehk 3,6 protsenti vähem kui eelmise aasta teises kvartalis.

Mis veelgi hullem, kahjumit saanud ettevõtete, eesotsas ehituskontsernide Merko ja Nordeconiga kahjumid olid märkimisväärsed (20 ja 10 senti aktsia kohta), kasumid olid aga reeglina üsna marginaalsed.

Vaid naistepesu tootja Silvano raporteeris korralikust kasumi kasvust 40 sendini aktsia. Ilma Silvanota oleks meie börsiettevõtete kogukasum miinuses.»

Ka mitme teised meie börsiettevõtte majandusnäitajad olid kehvemad kui aasta tagasi. Nii langes raha hulk ettevõte bilansis kokku 5,2 protsenti 136,9 miljoni euroni.

Varade maht kahanes 1,8 protsenti 3,1 miljardi euroni ja omakapital 3,4 protsenti 2,3 miljardi euroni. Siin tuleb muidugi arvesse võtta, et Silvano FG vähendas aktsiakapitali.

September on aga meie börsi jaoks olnud kehvim kuu langedes keskmiselt 3,57 protsenti. Kuu kaks esimest kauplemispäeva viitavad selle seaduspärasuse kehtimisele ka sel aastal - OMXT indeks langes nii neljapäeval kui ka reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles