Euroala apokalüpsis räsib kinnisvarafirmasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Apokalüpilised hirmud» rüüstavad kinnisvarafirmade aktsiahindu.
«Apokalüpilised hirmud» rüüstavad kinnisvarafirmade aktsiahindu. Foto: SCANPIX

Hollandi kommertspanga ja maaklerfirma Kempen & Co sõnutsi rüüstavad Euroopa võlahädas lõunaosaga seotud kinnisvarafirmade aktsiahindu euroala lagunemise «apokalüptilised hirmud».

Kempeni tegevjuht Dick Boer ütles Financial Timesile, et alates juunist kardavad investorid üha intensiivsemalt rahaliidu rebenemise pärast.

Tulemuseks on, et Portugalis, Itaalias, Kreekas ja Hispaanias noteeritud kinnisvarafirmad on kaotanud oma aktivate puhasväärtuselt 48 protsenti.

Mujal noteeritud kuid vähemalt viiendiku varade osas Lõuna-Euroopaga seotud firmade kaotused ulatuvad 22 protsendini – poole rohkem, kui regiooniga vähe seotud kinnisvarafirmadel.

Prantsuse firma Klépierre, mis on Lõuna-Euroopaga oluliselt seotud, läheb börsil kaubaks 28-protsendilise allahindlusega, nende kaasmaalane Unibail-Rodamco – mis on «perifeeriavaba» – liigitub aga vaid 11-protsendiliste kaotustega esmaklassiliste hulka.

Boer ütles läinud nädalal Euroopa kinnisvaraliidu EPREA konverentsil, et selline «hämmastav eraldusjoon» peegeldab hirmu, et näiteks Hispaania ostukeskused ja nendega seotud võlad võidakse lõpuks ümber arvutada teravalt allahinnatud «vanadesse eurodesse» – võrreldavad kinnisvarahinnad pandaks aga paika uues valuutas, mille võtab kasutusele uus Saksamaa ümber ehitatud rahaliit.

Boer lisas, et aktsiahindade «jalustrabavad erinevused» võivad kuulutada ette arenguid füüsilisel kinnisvaraturul.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles