Samost: Ligi lahkumine muudaks Reformierakonna veelgi enam võimuparteiks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Toomas Huik

Ajakirjanik Anvar Samost leidis, et kui rahandusminister Jürgen Ligist saab keskpanga president ja ta peab Reformierakonnast lahkuma, muudab see parteid veelgi enam selge ideoloogiaga erakonnast võimuparteiks.

«Jürgen Ligi on tõsiselt Eesti Panga nõukogus tegelenud oma võimaluste väljaselgitamisega. Enne ta nõusolekut ei andnud, kui polnud olemas kindlust, et need viis häält kaheksast võivad heal juhul ka tulla. Usun, et päris nii kindel see siiski pole, et Eesti Panga juhi isik on otsustatud,» rääkis Samost Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Ardo Hansson ja Andres Sutt on ka äärmiselt tugevad kandidaadid, Ligil on puudu mitmed need omadused, mis neil olemas on. Aga neil on puudu mõned omadused, mis Ligil olemas on. Eesti Panga nõukogu liikmeid ootab ees üsna raske valik,» nenis Samost.

«Jürgen Ligil on ka üks üleliigne omadus: ta on kauaaegne Reformierakonna liige, poliitik. Seda ei tahaks näha tulevase Eesti Panga presidendi elulookirjelduses, et ta on äsja olnud valitsuspartei juhtiv poliitik,» leidis ajakirjanik Kalle Muuli.

«Pole hea, kui järjekordne Reformierakonna kõrge poliitik saab endale karjäärijätkamise võimaluse põhiseadusliku institutsiooni juhina,» rõhutas ta.

«Euroopa poolt vaadatuna on Jürgen Ligi igati «okei kandidaat», aga probleemid on Eesti poolt vaadatuna. Poliitiline taust tekitab küsimuse sõltumatuse kohta, olemasoleva presidendi Andres Lipstoki puhul on see küsimus kuskil üleval olnud kogu aeg, kuigi otseselt sõltuv pole ta valitsusest olnud, pigem on käitunud sõltumatult,» leidis Samost.

«Kui Ligi ära valitakse, siis ilmselt saab ta olema sõltumatu Eesti Panga president, aga see mulje poliitilisest sõltuvusest jääb kuhugi õhku,» nentis Samost.

«Ligi võiks olla rahandusminister vähemalt järgmiste valimisteni, palju raskeid valikuid on veel ees, seal ametis saaks ta eesti rahvale kõige kasulikum ollam,» uskus Samost.

«Reformierakonna suur häda on, et sealt on mitmed inimesed, kes Reformierakonnale olulises osas oma näo on andnud, lahkunud oluliste asutuste juhiks. Ligi lahkumine muudaks Reformierakonna veelgi enam võimuparteiks ja veelgi vähem maailmavaateliseks inimeste ühenduseks. Reformierakonnal on neid klassikalise võimupartei jooni juba liigagi palju,» tõdes Samost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles