Keskpankur: olukord sarnaneb üha enam kriisiaastate omale

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New York 6. oktoobril 2008.
New York 6. oktoobril 2008. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpanga nõukogu liikme Luc Coene’i sõnul sarnaneb majandusolukord üha enam kriisiaastate 2008-2009 omale. USA majandusteadlase Nouriel Roubini arvates on olukord juba hullem kui 2008. aastal.

«Peamine probleem Euroopas puudutab likviidsust,» vahendab CNBC Belgia keskpanga juhi Coene’i sõnu. «Pangad on jälle kaotanud usalduse ning seetõttu laenavad üksteisele vähem. Olukord ei ole nii halb kui aastatel 2008-2009, kuid näed, et see liigub tasapisi selles suunas.»

Coene’i sõnul tuleneb ebakindlus jätkuvast selgusetusest võlakriisis riikide, eriti Kreeka päästeplaanide osas. Samas kinnitas ta, et Euroopa Finantsstabiilsuse Fond (EFSF) on tõhus vahend võlakriisiga toimetulekuks, kui selle abi üksikasjades lõpuks kokkuleppele jõutakse.

«Me oleme hullemas olukorras, kui olime aastal 2008,» ütles aga negatiivse meelestatuse poolest tuntud USA majandusteadlane Nouriel Roubini, vahendab CNBC. «Seekord on meil eelarveline kasinus ning pangad on ettevaatlikud.»

Roubini hinnangul on 60-protsendine tõenäosus, et majandus läheb varsi taas langusesse. Tema sõnul on ka optimistlik arvata, et arenevad majandused suudavad langust vältida.

Languse vältimiseks on vaja vähem kasinust ning suuremaid majanduse turgutuspakette, arvab Robini. Uuel dollarite juurde trükkimisel, mida mõned USA keskpangalt ootavad, ei pruugi aga ökonomisti hinnangul olla soovitavat pikaajalist mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles