Ansip: Eesti suudab lähiaastatel raha kõrvale panna

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansipi sõnul lähtub Eesti praegustest rahaprobleemidest hoolimata põhimõttest, et lähemate aastate summana peab riigieelarve jääma plussi.


«Esimesel halval aastal ei kavatse me loobuda pikas plaanis eelarve ülejäägist,» ütles Ansip valitsuse pressikonverentsil.

Tema sõnul ei saa Eesti lähtuda põhimõttest, et mitme aasta summana peaks meie riigieelarve olema tasakaalus.

«Ei ole nii, et tsükliüleselt peaks eelarve olema tasakaalus. Ei ole nii, et heal ajal kogume reserve, halbadel aegadel kulutame kõik ära,» kommenteeris Ansip uuendatud Eesti konvergentsiprogrammi 2008, nimetades ülejääki programmi olulisimaks eesmärgiks.

Ansipi sõnul sunnib reserve koguma elanikkonna vananemise tõttu ning soovist teha struktuurseid reforme

«Eesti puhul on energiasektoris väga suured reformid ees seismas. Ja siis, kui vajadus tekib, peaks olema kuskilt võtta,» tõi ta näite.

Tema sõnul annavad seni kogutud reservid Eestile vajaliku stabiilsuse ja usaldusväärsuse finantsinstitutsioonide silmis ning see näitab, et eksisid kõik need, kes võitlesid reservide kasvatamise vastu..

Vastavalt Euroopa Liidu reeglitele peavad liikmesriigid kord aastas esitama uuendatud stabiilsus- ja konvergentsiprogrammid. Eesti esitas oma konvergentsiprogrammi Euroopa Komisjonile ja Euroopa Liidu Ministrite Nõukogule hindamiseks 2004. aasta mais.

Praegune on programmi viies uuendus.

Konvergentsiprogrammi eesmärk on väljendada valitsuse poliitikat Maastrichti konvergentsikriteeriumite täitmisel ning üleminekul ühisrahale eurole, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Liikmesriikide seekordseid stabiilsus- ja konvergentsiprogramme hindavad Euroopa Komisjoni ja ELi ministrite nõukogu selle aasta lõpus või tuleva aasta alguses.

Uuendatud konvergentsiprogrammi 2008 koostas rahandusministeerium ning see kajastab Eesti eelarvepoliitikat lähtudes möödunud aasta mais valitsuse kinnitatud riigi eelarvestrateegiast aastateks 2008-2011 ning valitsuse riigikogule esitatud 2009. aasta riigieelarve eelnõust.

Tulenevalt eelkõige 2008. aasta teisel poolel kiirelt muutunud majanduskeskkonnast toob programm välja vajaduse majandus- ja eelarvepoliitilisteks meetmeteks, mille eesmärk on makromajanduslik tasakaal ja aluse loomine jätkusuutlikuks arenguks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles