Swedbank: Väätsa Agro suhtes tuleb läbi viia pankrotimenetlus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Swedbank esitas üle-eelmisel nädalal Pärnu maakohtule avalduse raskustes põllumajandusfirma Väätsa Agro saneerimiskava kinnitamata jätmiseks ja hindab, et ettevõtte suhtes tuleb läbi viia pankrotimenetlus.

Panga hinnangul on Väätsa Agro saneerimismenetlus ja koostatud saneerimiskava seadusevastased. Muu hulgas väidab pank, et Väätsa Agro on kohtule ja võlausaldajatele esitanud valeandmeid, manipuleerib oma majandusnäitajatega, ettevõtte juhatus on ebausaldusväärne ja koostatud saneerimiskava võimaldab ettevõttest raha välja kantida, selgus avaldusest.

Üks põhilisi sisulisi asjaolusid, miks pank pole saneerimiskavaga nõus, on kavaga plaanitud Swedbanki nõude vähendamise ulatus, mis on suurem võrreldes teiste võlausaldajatega. Pank tõi kohtule esitatud avalduses esile, et panga nõuet vähendataks saneerimiskava kinnitamisel 62 protsendi võrra. Firmade kaudu Väätsa Agro aktsiaid kontrolliva Hanseatic Capitali nõuet on plaanis kava järgi vähendada 47 protsendi võrra.

Pankroti korral oleksid Swedbanki huvid paremini kaitstud, kuna panga nõuded on tagatud Väätsa Agro varadele seatud pantidega.

Swedbanki ja panga liisingfirma nõuete summa Väätsa Agro vastu ulatub koos kõrvalnõuetega enam kui 10 miljoni euroni.

Esimene katse Väätsa Agro saneerimiseks ebaõnnestus, kuna ka siis oli Swedbank saneerimiskava vastu ja riigikohus otsustas tänavu mais saneerimiskava kinnitamata jätta.

Vahetult pärast riigikohtu otsust esitas Väätsa Agro uue saneerimistaotluse. Kuna rahalises arvestuses on Swedbankil võlausaldajate hulgas enamus, jäi ka teine saneerimiskava võlausaldajate poolt kinnitamata. Sellest hoolimata on kohtul võimalik saneermiskavale heakskiit anda. Enne otsuse langetamis võib kohus kaasata sõltumatud eksperdid saneerimiskava hindama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles