Ravimifirmad rahastavad arste üha agaramalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimifirma Sanofi töötaja.
Ravimifirma Sanofi töötaja. Foto: SCANPIX

Tosin USA ravimifirmat on maksnud tänavu arstidele ligi 150 miljonit dollarit, osutades selle vastuolulise turundus- ja toetustegevuse trendi kasvule.

Numbritest nähtub, kuivõrd ulatuslik on tohtrite meelelahutuse, reisimise, konsulteerimise, harimise ja teadustegevuse rahastamine.

Tööstusharu esindajate sõnutsi on asi eetiline ja edendab tervishoiu kvaliteeti. Kriitikud leiavad, et rahasummad võivad mõjutada, milliseid rohtusid inimestele välja kirjutatakse.

Mõned suurfirmad, nagu näiteks Sanofi, ei ole seni oma andmeid avaldanud. Need, kes seda siiski teha otsustasid, kandsid kollektiivselt ette, et maksid mullu 262 000 arstile 437 miljonit dollarit.

Tänavused peamiselt avakvartalist pärinevad andmed osutavad sellele, et tänaseks on 165 000 arsti saanud 148 miljonit dollarit, sealhulgas 48 miljonit dollarit Eli Lillylt ja 42 miljonit dollarit Pfizerilt.

Financial Timesi poolt koostöös andmefirma PharmaShine’iga valminud analüüsi taustaks on olukord, kus ravimifirmade turundustavad üha suurema luubi – ja kohtuliku uurimise – alla satuvad.

Osana USA tervishoiureformist tuleb ravimitootjail alates aastast 2013 kõik toetused käsukorras avalikustada, võimaldades regulaatoritel, meditsiiniasutustel ja patsientidel järele uurida, millised on arstide suhted ja sidemed firmadega.

Üks firmade poolt paremini tasustatud arste on teadaolevalt Buffalo Roswell Parki vähiinstituudi abiprofessor Zale Bernstein, kes sai mullu Cephalonilt, Eli Lillylt ja Pfizeril 234 000 dollarit. Tänavu on talle laekunud juba enam kui 57 000 dollarit.

Bernstein, kes ei ole reageerinud korduvatele palvetele summasid kommenteerida, sai raha valdavalt teistele arstidele suunatud üritustel kõnelemise eest, mida rahastasid ravimifirmad.

Kuigi valdav enamus arste saab tunduvalt väiksemaid summasid – reeglina kerge paaridollarise «võileivalõuna» – osutavad uuringud sellele, et ka selline väga tagasihoidlik toetus võib avaldada mõju ravimite määramise tavadele.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles