VKG tahab hakata fosforiiti kaevandama

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülgase fosforiidikaevandus.
Ülgase fosforiidikaevandus. Foto: Erakogu

Viru Keemia Grupp teatas, et alustab Eesti fosforiidi varude uurimist, eesmärgiga hakata seda kaevandama.

«Eesti ajalooline kogemus seostab fosforiidiga pigem negatiivseid emotsioone, kuid aeg on edasi läinud. Me võiksime olla tänapäevasel tasemel kursis Eesti maavarade seisuga ning nende kasutamisvõimalustega nii, et läbi maksimaalse lisandväärtuse loomise saab kasu riik ja kohalik kogukond ning et keskkonnamõju on minimaalne,» ütles Viru Keemia Grupi juhatuse liige Jaanus Purga.

Purga sõnul on fosforiidi kasutuspotentsiaali uuringute eesmärk hinnata olemasolevate varude mahtu, nende kvaliteeti, kättesaadavust ning keskkonnasäästliku kasutuselevõtu võimalikkust tänapäevaste tehnoloogiate rakendamisel. Uuringutesse on kavas kaasata spetsialiste ja teadlasi eelkõige Eestist, aga ka mujalt maailmast. Uuringute käigus tehakse tihedat koostööd fosforiidimaardlate asupaikade kohalike omavalitsuste ja kõigi huvigruppidega.

Uuringutega on plaanis võimaluse korral alustada tänavu sügisest ning töö kestvuseks prognoositakse mitu aastat.

Eestis on ilmselt Euroopa kõige rikkalikumad fosforiidi varud, mida taheti suures mahus kaevandama hakata 25 aastat tagasi. Toona loobus Nõukogude Liidu valitsus rahva survel nendest plaanidest. Fosforiiti kaevandati Eestis Maardu lähedal juba enne Teist maailmasõda. See katkes aastal 1991.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles