Tahad muuta meeskonna targemaks? Kutsu kampa rohkem naisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõrge IQ-ga inimeste kaasamine meeskonna intelligentsust oluliselt ei tõsta, ehkki nõnda võiks eeldada. Aga kui grupiga liitub rohkem naisi, tõuseb kogu grupi IQ-tase märgatavalt.

Professorid Anita Woolley ja Thomas Malone andsid 18-60aastastele katsealustele lahendada intelligentsusteste, paigutades inimesed suvaliselt gruppidesse. Tulemused näitasid, et meeskonna moodustanud inimeste kõrge IQ ei parandanud oluliselt kogu grupi IQ-d. Küll aga olid tulemused keskmisest paremad nendes meeskondades, kus osales rohkem naisi.

Kas tõesti on IQ-geeniused üle hinnatud ning edu saladus peitub naistes? Wooley ja Malone kinnitavad Harvard Business Review’s, et need tulemused on üsna esialgsed, kuid tõepoolest, testid ei kinnitanud, nagu moodustuks grupi kollektiivne IQ üksikisikute IQ-de keskmisest. Selgus ka, et kollektiivsel IQ-l on üsna vähe seost grupi rahulolu ja motivatsiooniga.

Professorid lisasid siiski, et nende uurimusest ei tuleks järeldada seda, et tulevikus tuleks ainult naistele panustada. Nad on arvamusel, et erisus on endiselt tähtis, seega tuleks tiimid ikka mõlema sugupoole esindajaist. Aga fakt jääb faktiks – naiste ülekaal tuleb kasuks.

Anita Woolley on Carnegie Melloni ülikooli abiprofessor, Thomas Malone on juhtimisprofessor MIT Sloan School of Managementis ja MTI kollektiivse intelligentsi keskuse asutaja ja juht.

Allikas: Harvard Business Review, juuni 2011

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles