Saksa abi Kreekale kahtluse all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa aserahandusminister Stefan Kapferer (vasakul) ja Kreeka arendusminister Michalis Chrysohoidis.
Saksa aserahandusminister Stefan Kapferer (vasakul) ja Kreeka arendusminister Michalis Chrysohoidis. Foto: SCANPIX

Saksa «halvad pangad» ehk asutused, kus hoitakse miljardite eurode väärtuses Kreeka võlakirju, ei ole ikka veel otsustanud, kas nad kavatsevad osaleda ELi abi raames Ateena võlakoorma vähendamiseks plaanitud võlakirjavahetustes.

Septembris käivituma plaanitud 135 miljardi eurose võlakirjavahetuse kasuks ei ole veel otsustanud ka kaks Saksa panka – riigi suurim kooperatiivpank DZ Bank ja suurim avaliku sektori pank Landesbank Baden-Württemberg. Mõlemad on suurimaid Kreeka võlakirjade hoidjaid riigis.

Ebakindlus selles osas, millised asutused pardale tulevad, on juba toonud kaasa Kreeka poolse hoiatuse, et kui osaleda kavatseb alla 90 protsendi erainvestoritest, jääb vahetustehing üldse ära.

Saksamaal on Kreeka võlakirjad suurelt jaolt kallatud nn halbadesse pankadesse – laenuagentuuridesse, mis pandi finantskriisi ajal avaliku sektori abiga püsti selleks, et raskustes pankade bilansid koormatest vabastada.

Umbes 7,4 miljardi euro eest on Kreeka riigivõlakirju halvas pangas nimega FMS Wertmanagement, kuhu toimetati 175 miljardi euro eest kinnisvaralaenude andja Hypo Real Estate’i varasid.

1,1 miljardi euro eest Kreeka võlakirju on ka Erste Abwicklungsanstaltis (EAA), kuhu kanti üle WestLB varad.

Kuna «pahad pangad» pole pangad ja nende taga on avaliku sektori garantiid, ei ole päris selge, millisel määral nad eraviisilistele kreeditoridele mõeldud võlakirjavahtustes osaleda saaksid – kuigi nende Kreeka hoiused on väga suured.

FMSis on kaks korda rohkem Kreeka võlga kui Commerzbankis, mis on suurima Kreeka riskiga Saksa erapank.

EAA on juba kandnud Kreeka varadelt maha 21 protsenti, kuid «ei ole veel otsustanud osaleda IIFi pakkumises, mis tooks kaasa Kreeka kohustuste restruktureerimisest tulenevad kaotused».

Ka FMS ütles Financial Timesile, et ei ole asja veel otsustanud.

Kreeka ootab pankadelt mittesiduvaid pakkumisi 9. septembriks.

Commerzbank, Deutsche Bank ja BayernLB on lubanud osaleda, pardal on ka kindlustajad Munich Re ja Allianz ning varahaldusfirma DekaBank.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles