Kallas: makse pole vaja tõsta

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu liikme Kaja Kallase hinnangul puudub Eestis vajadus rikaste inimeste makse tõsta, sest see ei tähendaks automaatselt, et tagatud oleks suurem maksutulu.

Maailma rikkuselt kolmas inimene, USA investeerimispankur Warren Buffett teatas hiljuti, et tema maksaks meelsasti rohkem makse ja tahaks kõrgemat maksumäära, et valitsus võiks superrikaste käest rohkem raha nõuda.

«Ega selliseid rikkaid, nagu kirjutab Warren Buffett oma artiklis, Eestis ei olegi. On need, kes on ehk pisut paremini hakkama saanud ja kelle suhtes ei peaks tundma kadedust, vaid pigem uhkust kaasmaalase üle,» arvas Kallas. «Niimoodi on lootust, et kasvab ka jõukate ühiskonnaliikmete sotsiaalne vastutus.»

Kallas tõstis esile, et Buffett ei räägi maksusüsteemi muutmise miinustest – igasugune maksusüsteemi muutus on juba ise negatiivne investorite silmis ja arvestades hetke majandusolukorda on meil töökohti loovaid investoreid väga vaja.

Teiseks kasvatab maksusüsteemi keerukamaks muutmine Kallase sõnul alati administratiivkulu ehk ametnike arvu.

«Lisaks, rikastele kõrgemate maksude määramine ei pruugi võrduda suurema maksutulu laekumisega, sest neil on rohkem võimalusi makse optimeerida,» selgitas Kallas. «Pealegi oleme ikkagi veel vaene riik, kuhu on investeeringuid vaja, ja meil pole vaja mingit lisapõhjust jõukate inimeste eemale peletamiseks.»

Kallase hinnangul tasuks maksusüsteemi juures kaaluda hoopis tööjõumaksude alandamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles