Ruhnlane jätaks välismaalased räämas kinnistutest ilma

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks räämas kinnistutest asub Ruhnu põhilise vaatamisväärsuse, vana kiriku kõrval.
Üks räämas kinnistutest asub Ruhnu põhilise vaatamisväärsuse, vana kiriku kõrval. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Välismaal elavatele ruhnurootslastele või nende järeltulijatele kuuluvad räämas kinnistud peaks vallavolikogu liikme Kaarel Laugu ettepanekul sundvõõrandama.

Ruhnu saarel on praegu umbes kümmekond ruhnurootslastele maareformi käigus tagastatud maavaldust, kus heakord jätab paremat soovida, kirjutab Oma Saar.

Kuna enamik ruhnurootslastest, kel väikesaarel kinnistu, elab välismaal, pole neil sageli lihtsalt võimalik oma kinnisvara eest hoolt kanda. «Tihti on veel nii, et maareformi käigus omandi tagasi saanud inimene on tänaseks juba surnud, mistõttu on mööda maailma laiali olevate omanike ring veelgi suurenenud,» põhjendas Lauk oma seisukohta.

Oma blogis sundvõõrandamise ettepaneku teinud Kaarel Lauk rõhutas, et vald peaks välismaal elavate ruhnurootslastega ühendust võtma ja neile ettekirjutuse tegema, kas väikesaarel olev kinnistu korda teha või võõrandada see inimesele, kes suudaks kinnisvara eest hoolt kanda.

Ruhnu vallavolikogu esimees Vello Kümmel arvas, et sundvõõrandamise alustamine oleks praegu veel ennatlik ja tekitaks vaid riidu ning pingeid.

Samas möönis Kümmel, et tänaseks on välismaal peale kasvanud ruhnurootslaste uus põlvkond, kes pole oma esivanemate kodukoha suhtes enam niivõrd nostalgiliselt meelestatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles