Swedbank: nutitelefonid mõjutavad tugevalt panganduse arengut

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik.

Nutitelefonide plahvatuslik levik on muutnud mitmete igapäevaste teenuste ja toodete arengut ning sellest pole puutumata jäänud ka pangandus, teatas Swedbank.

Swedbanki elektrooniliste kanalite juhi Arno Pae sõnul hakkas mobiilipangandus Eestis arenema juba ca 11 aastat tagasi kui toonane Hansapank tuli turule WAPi põhise mobiilipanga lahendusega.

«Juba siis sai teha määratud makseid, vaadata kontojääki ning viimaste tehingute väljavõtet. Kuid tõelise hoo sai mobiilipanganduse areng sisse ikkagi kaks aastat tagasi, kui levima hakkasid suurte värviliste ekraanidega nutitelefonid.

Ja kui pisut hiljem lisandus sellele ka m-interneti kättesaadavus ning operaatorid hakkasid pakkuma mahupiiranguta netipakette, hakkas üha rohkem kliente otsima võimalust ajada ka oma finantsasju mobiili kaudu,» märkis Pae.

«Kõik eelnev suunas ka panku pöörama rohkem tähelepanu teenuse mugavamaks ja kliendisõbralikumaks muutmisele, mis tõi tänavu kevadeks kaasa ülilihtsad ja kena välimusega rakendused nii iPhone kui Android telefoni kasutajatele.»

 Pae sõnul on uue mobiilipanga rakenduse loomine ja pisut hiljem ka äriklientide lahenduse lisandumine kaasa toonud lehekülgede külastuste arvu tõusu.

«Kui võrrelda kasutamissagedust rakenduste välja tulemise ajal suvekuudega, siis on mobiilipanga kasutamise tõus olnud 37 protsenti, samas kui internetipanga külastused on kukkunud samal perioodil 12 protsenti. Täna teevad juba 61 protsenti Swedbanki mobiilipanga kasutajatest oma tehinguid puutetundliku telefoni abil,» sõnas Pae.

Androidi ja iPhone’i kasutajate suhe on Swedbanki rakenduse allalaadimiste järgi otsustades ümmarguselt 60/40 esimese kasuks. Kasutajaid on kokku juba üle 11 000. Veel mais oli see arv ca 7000, mis teeb kasvuks 57  protsenti. Igal nädalal tuleb uusi kasutajaid juurde ligi 300.

Pae sõnul võib ühe trendina välja tuua fakti, et kui varem vaadati mobiilipangas eelkõige oma kontoseisu, siis täna on maksed kasutatavuse poolest juba konto väljavõttest möödunud.

Ta lisas, et kindlasti ei jää ka rakenduste loojad nüüd loorberitele puhkama ja mobiilipangandust arendatakse aktiivselt edasi. 

Pae sõnul arendatakse mobiiliga tehtavaid makseid täna kõikjal aktiivselt.

«Ootus on, et mobiil vahetab välja traditsioonilised pangakaardid. Kindlasti ei ole mobiilne pangandus täpselt sarnane tänastele internetipankadele.

Mobiilid võimaldavad lisaks maksmisele salvestada toote info, teha kergemaks hinnavõrdluse, leida lähimaid sooduspakkumisi või esitada laenutaotlus pildistades eset, mida soovitakse osta. Võimalikud teenused tuleb veel alles paljuski välja mõelda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles