Apple’i juht Steve Jobs lahkub ametist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i juht Steve Jobs hoiab käes iPad'i.
Apple'i juht Steve Jobs hoiab käes iPad'i. Foto: AP / Scanpix

Apple’i kaasasutaja Steve Jobs astus tagasi firma tegevjuhi kohalt ning palus juhatusel määrata oma mantlipärijaks tootmisjuhi Tim Cooki.

Enam kui ühegi teise firma puhul on Apple’i edu ja tooted olnud seotud Jobsiga, kes andis lõpliku heakskiidu igale suuremale initsiatiivile ja ettevõtmisele.

Juba seitse kuud haiguspuhkusel viibinud Jobsi seisund on liigutanud Apple’i aktsiahindu praktiliselt samapalju, kui ettevõtte kiirelt kasvavad kasumid.

Pärast uudist Jobsi lahkumisest kukkusid Apple’i aktsiad eilse börsipäeva järeltehingutes enam kui 5 protsendi võrra.

Apple avaldas Jobsi napisõnalise kirja, milles viimane teatab, et kätte on jõudnud päev, mil ta ei ole enam võimeline täitma firma tegevjuhi kohustusi, kuid soovib teenida edasi nõukogu esimehena.

Jobs läks haiguspuhkusele jaanuaris, kuid on aeg-ajalt tööl käinud ning ilmunud välja hoolikalt plaanitud tootetutvustustele.

Jobs ei maini ei kirjas ega lahkumisavalduses oma tervise kohta midagi täpsemat, kuid 2009. aastal tehti talle maksasiirdamine ning lähedalseisvate inimeste sõnutsi on vähk tagasi tulnud.

«Ma olen alati öelnud, et kui peaks tulema päev, mil ma enam oma kohustusi Apple’i tegevjuhina täita ei suuda, siis annan ma sellest ise esimesena teada,» kirjutab Jobs.

«Kahjuks on see päev nüüd kätte jõudnud. Kui juhatusele sobib, sooviksin ma teenida edasi nõukogu esimehe, direktori ja Apple’i töötajana.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles