Eesti IT-firmad kinnitavad kanda Lähis-Ida riikides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Webmedia juht Pärsia lahe riikides Peeter Smitt võib uhkusega tõdeda, et nende ettevõtte loodud Katari riigiportaal tunnistati tänavu parimaks araabiakeelseks riigiportaaliks.
Webmedia juht Pärsia lahe riikides Peeter Smitt võib uhkusega tõdeda, et nende ettevõtte loodud Katari riigiportaal tunnistati tänavu parimaks araabiakeelseks riigiportaaliks. Foto: Liis Treimann

Eesti tarkvaraettevõtted püüavad hoolimata sellest, et läbirääkimistele kulub ohtralt aega ja raha, Lähis-Idas kanda kinnitada ja sealsest ärist osa saada. Mitmel on see juba suuremal või vähemal määral ka õnnestunud.

Otsa tegi viis-kuus aastat tagasi lahti Regio, kes koostöös Ericssoniga pakub Saudi Araabias ja Iraanis, aga ka Marokos mobiili positsioneerimise teenuseid. Regio müüb teenust sealsetele mobiilioperaatoritele ja teenib Lähis-Idas ligi kümme protsenti müügitulust, mis eelmise majandusaasta aruande järgi jäi 400 000 euro piiresse.

Webmedia hakkas Lähis-Ida poole vaatama 2008. aastal. Alustati Katarist, sealt edasi on ettevõte liikunud Omaani ja Egiptusesse.  «Esimese hooga ei suutnud me väga suurt tükki hammustada,» nentis Webmedia juht Pärsia lahe riikides Peeter Smitt. «Aga aeg läheb edasi, tarkust ja kogemust tuleb juurde ja valmistame ette järjest suuremate tükkide hammustamist.»

Smitti kinnitusel võib praegu ettevõtte käivet laheriikides arvutada miljonites eurodes. Mulluse majandusaasta aruande järgi oli firma müügitulu väljaspool Euroopa Liitu veerand miljonit eurot ehk ligi neli korda rohkem kui aasta varem.

Smitti väitel ei ole Eesti ettevõtted maailmas läbilöömiseks sugugi liiga väikesed. «Arvan, et Eestis on piisavalt firmasid, kes suudavad laheriikides äri teha. Näiteks enamik seal müüdavast võist tuleb Taanist ja poest võib leida Läti sprotte,» nentis ta.

Suurimat konkurentsi pakub Lähis-Idas Eesti IT-firmadele India, kes saadab oma esindajad kõikidele hangetele ning pakub väga soodsat hinda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles