Prognoos: toidu ja nafta hinnad hakkavad alanema

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leib.
Leib. Foto: SCANPIX

Toormehinnad on maailmaturul Swedbanki prognoosi kohaselt järgmisel kahel aastal oluliselt madalamad kui praegu.

Toidukaubad on tänavu keskmiselt 32 protsenti kallimad kui mullu. Järgmiseks aastaks ootab Swedbank aga 7-protsendist ning 2013. aastaks ligi 4-protsendist langust.

Keskmiseks naftahinnaks kujuneb tänavu 110 dollarit. Tuleval aastal alaneb hind 97 ning 2013. aastal 94 dollarini.

Metallida hind kahaneb pärast tänavust 32-protsendist kasvu järgnevatel aastatel 4-7 protsenti. Kuld ja hõbe siiski kallinevad.

Ka Eestis osade toiduainete hinnad tõenäoliselt hakkavad alanema, kuid langus ei pruugi olla nii suur kui maailmaturul, ütles Swedbanki analüütik Annika Paabut.

«Siin on natuke erinev olukord,» lausus Paabut. Ta tõi näite, et piimatooteid Eesti eriti ei impordi, küll aga ekspordib neid üha rohkem Venemaale. Kuna Vene turul nõudlus piimatoodete järele kasvab, siis saavad ettevõtjad seal hindu tõsta. «Kui ettevõtja saab Venemaal kallimalt müüma, siis miks ta peaks müüma siin koduturul odavamalt,» nentis analüütik.

Langevad Eestis aga tõenäoliselt näiteks teravilja hinnad. «Teravilja hinnad on juba praegu langemas ja kuna saagikus on üsna hea, siis langevad need ka edaspidi. See peaks kanduma ka meie leiva hindadesse,» ütles Paabut. «Aga nagu ütlesin, kui mõjutused tulevad meile idaturult, siis ei pruugi see langus olla paraku samaväärne [maailmaturul toimuvaga].»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles