Lootus Liibüas langetas naftahindu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lootus Liibüas langetas naftahindu.
Lootus Liibüas langetas naftahindu. Foto: SCANPIX

Liibüa mässuliste edusammud Tripolis kukutasid eile naftahindu, süstides lootust, et maailma suuruselt 12. eksportija turule tagasi tuleb.

Enne kodusõja puhkemist tootis Liibüa ligikaudu 1,6 miljonit barrelit kvaliteetset naftat päevas. Rahvusvahelise Energiaagentuuri IEA andmetel on sellest kuus kuud kestnud konflikti käigus alles jäänud vaid nire – 50 000 barrelit päevas.

Ekspertide arvamused selle kohta, kui kiiresti tootmine mässuliste võidu järgselt taastuda võiks, lähevad omavahel lahku. Mõni arvab, et paari nädalaga, teine jälle, et aastaga.

Nii tippjuhid kui konsultandid on aga nõus, et teatud osa tootmisest taastub üsna pea pärast kolonel Gaddafi 41-aastase režiimi lõppu.

Juba nüüd on mässuliste kontrolli all Benghazis paiknev Arabian Gulf Oil Company ehk Agoco, mis pumpas enne sõda maapõuest umbes 440 000 naftabarrelit päevas.

Agoco ametnike sõnutsi on nad kindlad, et tootmine võib teatud mahus taaskäivituda vähem kui kuu ajaga.

Itaalia Eni arvab aga, et tootmise taastamine võtab aega kuni aasta.

Naftahinnad tegid eile mässuliste võidu ootuses teravaid liikumisi. Brent toornafta kukkus korraks lausa 3,47 dollari võrra barrelist ja oli sel hetkel väärt 105,15 dollarit barrelist.

Täna hommikul maksis Brent nafta Londoni börsil aga juba veidi rohkem: 106,13 dollarit barrelist.

Aprillis käis Brent Liibüa konflikti toel ära 127,02 dollari tasemel barrelist, mis oli kalleim hind alates 2008. aasta juulist.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles