Standard & Poor'si juht astub tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deven Sharma.
Deven Sharma. Foto: SCANPIX

Lähedalseisvate allikate teatel astub agentuuri Standard & Poor's president Deven Sharma ametist tagasi – vaid paar nädalat pärast USA kolmekordse A reitingu tühistamist.

Sharma jääb neljaks kuuks S&P omanikfirma McGraw-Hilli nõunikuks ning lahkub allikate andmetel aasta lõpuks firmast lõplikult.

Sharma kohale asub allikate teatel Citigroupi pangandusosakonna  Citibanki tegevjuht Douglas Peterson.

5. augustil väljakuulutatud USA reitingu langetus põhjustas kõige järsema USA aktsiahindade kukkumise alates finantskriisi tipphetkedest ning vallandas nädalaid kestnud vappumised maailma aktsiaturgudel.

Allikate sõnutsi ei ole Sharma lahkumine seotud reitingulangetusega ega ka tõsiasjaga, et USA justiitsministeerium uurib parasjagu S&P poolt finantskriisi künnisel hüpoteeklaenudega seotud väärtpaberitele omistatud reitingute tagamaid.

McGraw-Hilli juhatus otsustas Sharma väljavahetamise eilsel koosolekul, kus arutati ka vaatluse all olevaid reitinguid.

Allkate sõnul on Sharmale asemikku otsitud juba kuus kuud, põhjuseks andme-, hindamis- ja analüütikaosakonna eraldamine reitinguärist. Seoses uue grupi McGraw-Hill Financiali loomisega olevat vähenenud ka Sharma vastutus juhina.

Obama administratsiooni ametnikud on S&Pd reitingulangetuse pärast karmilt kritiseerinud.

«Ma leian, et S&P hinnang on sügavalt ekslik ja nende tegevus laiduväärne. Agentuur on näidanud üles väga madalat taset USA eelarveandmete hindamisel ning jõudnud täiesti vale järelduseni,» ütles USA rahandusminister Tim Geithner.

S&P juhatus loodab, et Petersoni ametissemääramine, keda tuntakse finantsringkondades kui karastunud pankurit ja kindla käega juhti, aitab parandada suhteid Washingtoniga.

Sharma liitus S&Pga 2006. aastal ja tõsteti presidendi ametikohale aastal 2007. Enne seda oli ta töötanud S&P emafirmas The McGraw-Hill Companies viis aastat.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles