Võimuparteid asuvad Eesti Panga presidendi kandidaati valima

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Peeter Langovits

Õige pea pärast vabariigi presidendi valimist seisab võimuliidul ees uus ülesanne – leppida kokku Eesti Panga presidendi kandidaadis. Mõlemal parteil on oma kandidaat.

Valimisjärgsetel koalitsiooniläbirääkimistel jäid paika panemata kõrgete riigiametnike kohad. See tähendab seda, et näiteks tuleva aasta märtsis ametisse nimetatava uue Eesti Panga presidendi vaidlused seisavad ees juba selle aasta septembris-oktoobris.

Reformierakond on oma juhi, peaminister Andrus Ansipi suu läbi üsna selgelt välja öelnud, et kui rahandusminister Jürgen Ligi sooviks ametikohta vahetada, siis nende meelest oleks Ligi keskpanga juhina kõige sobilikum.

IRList kostab nurinat, et selle koha peale ei peaks panema nii otseselt ühe erakonnaga seostatavat inimest. IRLi poliitikasekretär Margus Tsahkna ütles, et õige pea tuleb võimuliidul maha istuda ja kandidaadis kokku leppida. «Panga presidendi nimetamine on üsna keeruline protseduur, kus panga nõukogul on suur roll,» ütles Tsahkna. Nõukogusse kuuluvad nii poliitikud kui ka akadeemikud, eri eluala spetsialistid. «Koalitsiooniläbirääkimistel oli meie selgeks sooviks, et Ligi jätkaks rahandusministrina, kus ta on väga hästi hakkama saanud,» ütles Tsahkna.

Postimehe andmetel võib üheks IRLi kandidaadiks olla Maailmapangas töötav Ardo Hansson. Tema poole tegi hiljuti kummarduse ka IRLi juht Mart Laar, kui ta ütles 20 iseseisvusaastat meenutavas Postimehe sarjas, et 90ndate alguses aitas valuutakomitee süsteemi loomisele kõige enam kaasa just Hansson, toonane Eesti Panga nõunik ja mitmete Eesti valitsuste majandusnõunik.


Reformierakonna peasekretär Martin Kukk nentis, et pangajuhi osas teeb ettepaneku vabariigi presidendile Eesti Panga nõukogu, mitte erakonnad. «Olen täiesti kindel, et tark ja kogenud nõukogu leiab Eesti jaoks parima võimaliku kandidaadi. Reformierakond ei esita erakonnana kandidaati ega kauple panga presidendi koha nimel,» ütles Kukk.

Ta toonitas, et praegune nõukogu esimees Jaan Männik on öelnud, et kui Ligi kandideeriks, siis oleks ta nõus Ligi kandidatuuri nõukogule esitama. «Ka minu arvates oleks Ligi väga hea kandidaat nii oma tugeva rahandusalase tausta poolest kui ka oma tuntuse tõttu Euroopa rahandusjuhtide hulgas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles