Nõrgad majandusnäitajad rõhuvad finantsturge

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Aktsiaturgudel valitsev ebakindlus ja tuleviku majanduskonjunktuuri väljavaate halvenemine on tekitanud olukorra, kus müüjad on haaranud kontrolli enda kätte ja testivad ostunoteeringute langust ekstreemsete tasemeteni, kirjutab Finantsvaade.ee blogi.

Praeguse turuturbulentsi keskel on tunda puudust positiivsetest uudistest, prognoosidest. Lisaks globaalsetele võlaprobleemidele ja poliitilistele heitlustele lisasid õli tulle ka sel nädalal ilmunud makronäitajad.

Ettevõtluse kasvumäära mõõtev Philadelphia FEDi uuring osutab selgelt vaadeldava regiooni tööstusaktiivsuse märkimisväärsele raugemisele – viimane näitaja langes tasemele -30, mis jäi oluliselt alla analüütikute ootustele +2. Vajab märkimist tõsiasi, et 2008. aasta majandussurutise põhjas oli see makronäitaja -40, mis maalib sünge pildi tööjõuturu edasisele arengule.

Uuringusse kaasatud peamised indikaatorid näitavad selgeid halvenemise märke ja ligi kolmandik uuringus osalenuist plaanib juba sel suvel tootmisliinide täielikku sulgemist või tootmismahtude drastilist vähendamist.

Nõrkade numbritega suutis üllatada ka kinnisvara sektor – olemasolevate eluasemete  müüginumbrid (Existing Home Sales) tulid tugevalt alla ootuste, vähenedes eelmise kuuga võrreldes 3,7protsenti.

Ehituslubade väljastamist mõõtev indikaator (Building Permits) kahanes samuti eelneva kuu suhtes. Tegemist on paljude turuosaliste arvates ettevaatava indikaatoriga, mis näiteks hoiatas eelseisvatest probleemidest kinnisvara sektoris juba 2006. aasta alguses.

Praegu loeb sellest aga välja seda, et kinnisvaramaastikul on täielik seisak ja elamispindade turu tervenemisest või jalgade allasaamisest on veel vara rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles