Majandusprofessor: Eesti on väga palju saavutanud

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Varblane.
Urmas Varblane. Foto: Peeter Langovits

Tartu Ülikooli majandusprofessori Urmas Varblase hinnangul on eestlased viimase 20 aasta jooksul väga palju saavutanud ning tulevad tänu oma visadusele toime ka tulevikus, mil maailmas domineerib Hiina.

«Olime Janno Reiljaniga [Tartu Ülikooli majandusteaduskonna] välismajanduse õppetoolis ajal, kui suur putšistide pressikonverents toimus,» kirjeldas Varblane üht eredat mälestust 20 aasta tagusest ajast. «Siis mõtlesime, et mis on nüüd kõige praktlisem asi teha ja leidsime, et peaks kindlasti üle vaatama, kas meil ikka on olemas raadiole patareisid, sest kui neid pole, siis ei saa muust maailmast üldse info kätte. Siis läksime poodi ja vist isegi saime mingid patareid osta.»

«Kui me selle intervjuu [putšistidega] ära nägime, mis telekast üle kanti, siis oli selge, et asi ikka ei ole nii hull, kuna nende käed nii värisesid,» meenutas professor oma toonaseid emotsioone.

«Ma olen väga nõus sellega, et kõige tähtsam on ikkagi vabadus ja selles mõttes arvan, et meil ei ole küll mingit alust kurvastada,» vastas Varblane küsimusele, kas Eesti taasiseseisvumise järgne areng vastab ta ootustele. «Tõepoolest, me oleme ikka väga palju saavutanud selle ajaga. 20 aasta eest ma ei osanud mõeldagi nii kaugele, et Eesti on kunagi Euroopa Liidus ja NATOs. Selle koha pealt asjad on läinud kiiremini, kui osakasin arvata.»

Professori sõnul on taasiseseisvumise järgsed aastad näidanud, et eestlased on äärmiselt visad ja järjekindlad. «See on ka põhjus, miks me nii kaua oleme vastu pidanud,» lisas ta. «Võibolla keegi kuskil pahandab, aga ta otsib lahendusi, mitte ei looda, et keegi tuleb ja aitab.»

Tulevikku silmas pidades on Varblase sõnul väga oluline, et eestlastel säiliks oskus otsida ise lahendusi ja mitte jääda lootma teiste abile.

Missugune on Eesti 20 aasta pärast, seda on Varblase sõnul väga keeruline ette ennustada. Kindlasti on tema sõnul oluliselt muutunud jõujooned meie ümber. «20 aasta pärast on ikka nii, et Hiina on maailma kõige suurem mitte ainult majanduslikus mõttes, vaid sel on ka väga tugev armee,» selgitas ta.

Veel prognoosis professor, et maailma rahanduses tuleb pööre traditsioonilisema ning konservatiivsema rahanduse poole. «Et seda tõelist finantsvõimenduse maailma, mis praegu järjest on paisunud, suudetakse kuidagi ohjeldada,» selgitas ta. «Vähemalt ma loodan nii.»

Samuti arvab Varblane, et Euroopa Liidus toimub liikumine ühtsemate reeglite poole. «Kui need reeglid on mõistlikud ja neid järgitakse, siis on see Eesti huvides,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles