Maailma aktsiaturge tabas kabuhirm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Globaalturge tabas kabuhirm.
Globaalturge tabas kabuhirm. Foto: SCANPIX

10-aastaste USA riigivõlakirjade tootlused kukkusid eile esimest korda enam kui 60 aasta jooksul alla 2 protsendi piiri, kuna turge tabas kabuhirm globaalmajanduse kasvu seiskumise pärast.

Kogu maailma aktsiaturud rappusid USA nõrkade majandusnäitajate peale tunduvalt allapoole, mistõttu langesid mitmete aastakümnete rekordmadalustesse ka Saksa ja Suurbritannia laenukulud, püstitades ühtlasi mõned kõigi aegade tippmargid.

USA 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused langesid lausa 19 baaspunkti jagu 1,97 protsenti tasemele.

Saksa tootlused tulid alla 18 baaspunkti võrra ja maandusid 2,04 protsendi peal. Briti võlakirjade tootluste kukkumiseks kujunes 20 baaspunkti – tulemuseks 2,25 protsendi tase, mis on madalaim alates aastast 1899.

Ränk oli aktsiate allakäik, peegeldades möödunud nädalal vallandunud keeristormi: Saksa Dax-30 kukkus 6,9 protsenti, Londoni FTSE 100 langes 5,2 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine aga 4,5 protsenti.

Philadelphia föderaalreservi andmetel on USA tööstustootmine viletsaimais seisus alates 2009. aasta märtsist, prognoositust kõrgemaks osutusid ka töötusmäär ja inflatsioon.

Kuld püstitas 1825 dollariga Troyes’ untsist värske hinnarekordi, dollar tõusis aga euro suhtes 1 protsenti – nii suur oli investorite tung eeldatavasse pelgupaikadesse.

«Valitseb tõsine mure, et varem või hiljem tuleb majanduslangus. On fenomenaalne hetk ajaloos,» ütles Deutsche Banki krediidistrateeg Jim Reid.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles