Ligi alkoholiuuringust: elu ei ole matemaatilistesse mudelitesse tõlgitav

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Elu ei ole matemaatilistesse mudelitesse tõlgitav, ei nõustunud rahandusminister Jürgen Ligi Eesti Panga teaduspreemia võitnud Tartu Ülikooli doktorandi Indrek Saarega, kes oma uurimustööga osutas, et Eestis võiks alkoholiaktsiisi tõsta lausa 50 kuni 200 protsenti.

«See on intellektuaalselt väga huvitav optimeerimisülesanne, mida noor tudeng lahendas. Aga kas need oleks ka matemaatiliselt objektiivsed, on teine asi,» märkis Ligi valitsuse pressikonverentsil.

«Selliste optimeerimisülesannete harjutamine on huvitav ja vajalik, aga ei, ma ei kujuta ette nii kallist alkoholi.. Näiteks ma ei tea, kas ta Pärnu tragöödia sinna mudeli sisse kirjutas? Kui alkohol maksaks kolm korda rohkem kui seni, siis mis saab surrogaatidega? Salaturgu ta küll kuuldavasti sinna modelleeris, mil moel, ma ei tea – kas ta arvestas ka kriminaalse elemendi sissetulekut või lihtsalt fiskaalset kadu,» tõstatas Ligi küsimusi.

«Elu ei ole matemaatilistesse mudelitesse lõplikult tõlgitav, see ongi demokraatia paratamatus. Nii ongi need vastikud poliitikud, kes kuidagi intuitsiooni ja isikliku kallutatuse põhjal vaidlevad. Aga mina muidugi alkoholiaktsiisi praeguse taseme eest ei võitle, see on kindel,» sõnas Ligi.

Ka kaitseminister, IRLi esimees Mart Laar nõustus rahandusministriga. «Mulle meenuvad mõningate riikide katsed karmistada alkoholipoliitikat, aga need on viinud paraku üsna vastupidiste tulemusteni ehk kuritegeliku maailma tugevnemiseni,» sõnas Laar. «Poliitika ei koosne ainult arvudest, sest liiga palju tuleb juurde subjektiivseid tegureid, mis võivad arvud reaalselt teise suunda keerata.»

Tartu Ülikooli doktorant Indrek Saar käsitles uuringus seda, milline oleks alkoholi maksustamise optimaalne tase. Hindamisel arvestas ta ka seda, kuidas mõjub maksupoliitika riigi eelarvele ja millised on alkoholi negatiivsed mõjud ühiskonnale. Saar leidis, et maksutõusu mõju oleks Eestile igati positiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles