Chávez riigistab kullatööstuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Hugo Chávez.
Venezuela president Hugo Chávez. Foto: SCANPIX

President Hugo Chávez teatas eile Venezuela kullatööstuse riigistamisest, et teha lõpp ebaseaduslikule kaevandamisele ja kasvatada riigi rahvusvahelisi reserve.

«Me ei taha kellegagi sõdida, aga meil tuleb oma maad kaitsta,» ütles endine tankikomandör armeele kõnet pidades, esitledes neile värskelt soetatud Vene sõjatehnikat.

«Ma loodan teie peale, sest piirkonnas valitseb anarhia ja seda valitsevad maffiad. Me ei saa lubada, et nad selle [kulla] ära võtavad,» ütles ta ja lisas, et kirjutab lähipäeval alla ka vastava dekreedi.

«Konverteerigem see meie rahvusvahelistesse reservidesse, sest kulla väärtus kasvab.»

Opositsioon on just süüdistanud Venezuela valitsust kavatsuses kanda miljardite dollarite suurused välisvaluutareservid, mida hoitakse muuhulgas USAs, üle selliste «sõbralike» riikide nagu Hiina, Venemaa ja Brasiilia pankadesse, et välistada nende külmutamine.

Venezuela rahvusvahelised reservid on 29 miljardit dollarit. Analüütikute hinnangul saaks valitsus liigutada vaid 5 miljardit dollarit oma sularahareservidest.

Kuna aga kaks kolmandikku reservidest on kullas – kokku 364 tonni väärtusega 18 miljardit dollarit – siis plaanib valitsus väidetavalt tuua 211 välismaal hoitud kullatonni (väärtusega 11 miljardit dollarit) keskpanga kambritesse Caracases, ütleb opositsioonipoliitik Julio Montoya.

«Me arvame, et Hiina, Venemaa ja Brasiilia on palunud Venezuelal resevid üle kanda, et garanteerida valitsusele viimastel aastatel antud laenusid,» ütles Montoya. Kohalik ajaleht El Universal kirjutab, et Venezuela on tekitanud endale mainitud riikide ees viimase 16 kuuga ligikaudu 34 miljardi dollarilise võla.

Vaatamata sellele, et Venezuela lõunaosas paiknevad ühed maailma suurimatest arendamata kullavarudest, on riik juba aastakümneid oma kullasektoriga hädas, kuna seda domineerivad ebaseaduslikud kaevandajad ja salakaubavedajad. Kuigi Venezuela toodab ametlikult 11 tonni kulda aastas, kaevatakse Chávezi sõnutsi ebaseaduslikult 10-11 tonni aastas lisaks.

Pärast kolme välisfirma varade riigistamist kaevandab ainsa rahvusvahelise tegijana Venezuelas kulda veel Vene kaevandusettevõte Rusoro.

Venezuela seisab silmitsi mitmete rahvusvaheliste kohtuasjadega. Kanada börsifirma Gold Reserve teatas mõned päevad tagasi, et nõuab oma kahe projekti ülevõtmise kompensatsiooniks Venezuelalt 2,1 miljardit dollarit.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles