Zara allhankijat kahtlustatakse orjatööjõu kasutamises

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ZARA kauplus Londonis Oxford Streetil.
ZARA kauplus Londonis Oxford Streetil. Foto: SCANPIX

Brasiilia ametivõimud kontrollivad väitel riiete jaemüügiketi Zara allhankija ebainimlike töötingimuste kohta.

Uurijad korraldasid juuni lõpus reidi Sao Paulos asuvasse nelja vabrikusse, vahendas AFP.

Tööministeeriumi esindaja sõnul tegid inimesed umbsetes ja suletud ruumides 14-tunniseid tööpäevi. Valdav osa ebainimlikes tingimustes töötanutest olid pärit Boliiviast ja Peruust.

Brasiilia tööministeerium tegi rõivafirmale 52 trahvi ja kaalub süüdistuse esitamist orjatöö kohta.

Hispaania firma Zara omanikuks on maailma suurimaid rõivakette Inditex. Ettevõtte väitel oli kohalik allhankija vahendanud töid edasi ja seda ilma emafirma loata. Inditex lubas hoolitseda selle eest, et töötajate töötingimusi parandatakse nii, et need vastaksid firma standarditele.

Zaras müüdavatest riietest ja aksessuaaridest toodetakse 50 protsenti Hispaanias ja 26 protsenti teistes Euroopa riikides. Toodetest 24 protsenti valmib aga Aafrikas, Aasias ja mujal, kus tööjõud on odav.

Forbes peab vajalikuks märkida, et Inditexi omanik miljardär Amancio Ortega on ligi 31 miljardi dollari suuruse varandusega maailmas jõukuselt seitsmes inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles