USA eluasemeturg lootusetult ummikus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA eluasemeturg lootusetult ummikus.
USA eluasemeturg lootusetult ummikus. Foto: SCANPIX

Ameerika elamuehitajate kindlus on ajalooliselt madal, kuna vaevatud kinnisvaraturgu rõhub uue ehk W-kujulise majanduslanguse hirm.

Ehitajate meeleolu on neid ühendava organisatsiooni National Association of Home Buildersi indeksi 100-pallisel skaalal jätkuvalt 15. tasemel.

Kui indeks on alla 50, tähendab see, et ehitajate hinnangul on müügitingimused halvad. Pärast eluasemeturu kokkukukkumist 2007. aastal on näitaja kõikunud 13 ja 22 vahel, alates 2010. aasta maikuust ei ole ta üle 20 piiri küündinud.

«Ebakindla majanduskliima ja murettekitava tööturu tõttu ei kaalu paljud potentsiaalsed ostjad praegu uue eluaseme soetamise võimalust,» ütles NAHB vanemanalüütik David Crowe.

«Kuigi ostutingimused on hinna, intressimäärade ja valiku mõttes väga soodsad, kardavad tarbijad tuleviku pärast. Ning see kajastub ka ehitajate meeleolus.»

Hiljutine turupaanika ja poliitiline kähmlus laenulae üle on süvendanud kahtlusi, et USA majandus ei ole mitte lihtsalt kinni kiilunud, vaid teel topeltlanguse suunas.

Esimese poolaasta kasvunumbrid olid tänavu oodatust tunduvalt nigelamad ning kuna ameeriklased seisavad silmitsi jonnakalt kõrge töötusmäära ja piiratud laenuvõimalustega, jääb majandusel eluasemeostude taastumisest tulenev leevendus ilmselt nägemata.

Standard Charteredi USA-analüütik David Semmens ütles: «NAHB meeleolu-uuring osutab jätkuvalt sellele, et eluasemeturust keskmises perspektiivis [sisemajanduse kogutoodangule] tuge ei tule. Kuna müük on aneemiline ja pakkumisi enam kui küllaga, on uute eluasemete ehitamise vajadus piiratud.»

USA eluasemeturule voolab pidevalt laenude katteks tagasi võetud suure allahindlusega maju, mis pärsib märgatavalt uusehituste turgu.

Samal ajal on paljud potentsiaalsed müüjad hüpoteekidega miinuses, kuna nende kodude väärtus on langenud. NAHB juhtis tähelepanu sellele, et 41 protsenti küsitlusele vastanutest on väidetavalt kaotanud lepinguid seetõttu, et kliendid ei leia olemasolevatele kodudele ostjaid.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles