Shell lekitas Põhjamerre kümnendi suurima naftakoguse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puurtorn
Puurtorn Foto: SCANPIX

Royal Dutch Shelli platvormiga ühendatud torujuhtmest Põhjameres on voolanud välja enam kui 200 tonni naftat. Tegemist on suurima lekkega Briti vetes viimase kümne aasta jooksul.

Shell avaldas mainitud numbri eile – kriitika tõttu, et firma varjab möödunud nädalal Aberdeenist 195 kilomeetrit idas paikneva Gannet Alpha platvormi juhtmest avastatud lekke suurust.
Firma ütles, et leke on praktiliselt peatatud, kuid juhtmesse jäänud nafta voolab merre edasi – «tänase seisuga voolab torust merre alla viie barreli päevas».

Samas ei olnud Shell võimeline ütlema, kui palju naftat torus järel on. «Kogus on piiratud,» ütles firma.

Shelli teatel on nädalavahetuse tugevad tuuled ja kõrged lained naftat hajutanud.
Ühtlasi rõhutab Shell, et naftalaik merepinnal on nüüdseks vähenenud poole ruutkilomeetri peale.
«Põhjamere kontekstis on tegemist suure lekkega. Me hoolime keskkonnast ja kahetseme, et midagi sellist juhtus,» ütles Shelli uuringu- ja tootmisjuht Euroopas Glen Cayley.

Võrreldes naftakogusega, mis BP süü läbi mullu Mehhiko lahte voolas (hinnanguliselt 4,9 miljonit barrelit) on Shelli Põhjamere leke väike.

Samas on Shelli hinnangul merre sattunud naftakogus – 216 tonni ehk 1300 barrelit – siiski Põhjamere suurim leke viimase 10 aasta jooksul.

Shell usub, et nafta rannikuni ei jõua, keskkonnaaktivistide hinnangul kujutab reostus aga tõsist ohtu merelindudele.

Kuningliku linnukaitseseltsi andmetel viibib praegusel aastaajal Gannet Alpha platvormist läänes palju merelinde, nende hulgas sulgivaid ja lennuvõimetuid tirke ja alke.


Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles