Noorte tööpuudusest võib saada järgmise kümnendi epideemia

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üliõpilaste meeleavaldused 12. augustil Lõuna-Koreas, kus nõuti muuhulgas õppemaksude vähendamist ja valitsusepoolseid meetmeid noorte tööpuuduse vähendamiseks.
Üliõpilaste meeleavaldused 12. augustil Lõuna-Koreas, kus nõuti muuhulgas õppemaksude vähendamist ja valitsusepoolseid meetmeid noorte tööpuuduse vähendamiseks. Foto: SCANPIX

Et majanduse arengutempo ei loo paljudes riikides piisaval arvul uusi töökohti, et noori tööturule integreerida, on noorte tööpuudus ja kesised karjääriväljavaated suureks probleemiks kogu maailmas, kirjutab Bloomberg.

Nii on alates Egiptusest kuni Londoni ja New Yorgini erinevates riikides kujunenud noorte töötute või madalapalgaliste mitteõppivate noorte kohta erinevaid nimetusi: Suurbritannias NEET (not in education, employment or training – mitte õppivad või töötavad noored- toim), Jaapanis freeter’id (sulam ingliskeelsest sõnast freelance, mis tähendab vabakutselist ja saksa arbeiter, mis tähendab töötajat), Hispaanias aga mileurista’d (mis vihjab sellele, et nende noorte sissetulek jääb alla tuhande euro kuus). USAs nimetatakse neid bumerang-noorteks, kuna nad tulevad peale hariduse omandamist tagasi vanematekoju, leidmata iseseisva elu alusatamiseks tööd.

Isegi kiire majanduskasvuga Hiinas on probleem olemas – seal nimetatakse neid noori «sipelgate hõimuks», kuna peale hariduse omandamist peavad paljud noored elama koos väga kitsastes elamistingimustes suurlinnade äärealadel, kuna nad ei leia piisavalt hästi tasustatud tööd.

Noorte raskused tööturule integreerumisel on seda murettekitavamad, et suur osa maailmast vananeb. Nii on paljudes ühiskondades parimad töökohad vanemate inimeste käes, kes tahavad neist küll võimalikult kaua kinni hoida, kuid samas pensionile minnes peaks nende poolt nõutavad kopsakad pensionid kinni maksma just noored.

«Vanemad generatsioonid on nooremate tuleviku nahka pannud,» ütles Itaalia endine peaminister Giuliano Amato ajalehele Corriere della Sera.

Suurbritannia tööminister Chris Gayling nimetas aga kroonilist tööpuudust tiksuvaks pommiks. Jeffrey Joerres, 82s riigis tegutsevast tööagentuuri Manpower tegevjuht, ennustas, et noorte tööpuudusest saab järgmise aastakümne suurimaid epideemiaid, juhul kui probleemiga otsekohe tegelema ei asuta.

Maailmas on noortel võrreldes vanematega keskmiselt ligi kolm korda suurem tõenäosus olla töötu.

Eestis oli käesoleva aasta teises kvartalis 15-24-aastastest tööturul osalevatest (ehk mitte õppivatest) noortest töötud ligi 23,6 protsenti, mis on üldisest töötusemäärast (13,9 protsenti) märgatavalt kõrgem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles