Toidutootjad nõuavad euroliidult suhkrukvootide tühistamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur.
Suhkur. Foto: SCANPIX

Toidutootjad kutsuvad Euroopa Liitu üles kaotama suhkrukvoodid, kuna pärast 2009. aasta reforme on nimetatud magusaine nappus hinnad järsult üles ajanud.

Euroopa suurim eramargi jäätisetootja R&R Ice Cream ütleb, et on raskustes suhkru leidmisega tuleva aasta tootmiseks. Maailma juhtiv toidutootja Nestlé kurdab, et regioonis ei ole nõudluse rahuldamiseks piisavalt varusid.

EL sai 2009. aastal ühele poole 4-aastase suhkruturu reformiga, lõpetades Maailma Kaubandusorganisatsiooni otsusest lähtuvalt tootjate toetamise. Sellele vaatamata kehtivad blokis impordipiirangud.

Kui suhkru hind mullu rahvusvahelisel turul kolme kümnendi rekordi püstitas, müüsid ELi traditsioonilised tarnijad oma suhkru mujale, tekitades lühiajalise nappuse Portugalis. Selle peale pidi Euroopa Komisjon varud käiku laskma ja väljastama uued kvoodid tollivabaks impordiks.

Nestlé sõnutsi on Euroopa Komisjoni sammud «astutud tagantjärele ega ole erilist mõju avaldanud». Šveitsi hiiglase ettepanek on tootmiskvoodid tühistada.

«Selleks, et turule piisavalt läbipaistvust, ausust ja õiglust tuua, on vaja olulisi muudatusi,» ütles firma. «Muuhulgas peaks EL kaotama aastaks 2015 suhkrutootmise kvoodid.»

Briti firma R&Ri tegevjuht James Lambert ütles: «Hind tõuseb sisuliselt iga päevaga ja meil tuleb turul mingisugunegi stabiilsus taastada. EL peab tarbimistasemete täitmiseks kvoote tõstma. Suurbritannial praegu enam ostukvoote alles polegi ja R&R peab 2012. aasta tootmise tarvis suhkrut ostma.»

ICE toorsuhkru hind lõi veebruaris 30 aasta rekordi – 36 senti naelast. Hind kahekordistus vähem kui aastaga, põhjuseks viletsad suhkrusaagid Brasiiliast Venemaani.

Üldiselt usutakse, et Euroopa hinnad jäävad üles vaid lühikeseks ajaks, kuna kontinendi suhkrupeedisaak peaks tulema külluslik. Samuti ei usu maaklerid kiiresse suhkruturu reformi ELis.

Üks Euroopa Komisjoni pressiesindaja ütles, et kvoote pole plaanis muuta. «See on erandlik olukord,» ütles ta ja lisas, et hinnad peaksid peagi langema.

Associated British Foodsi hinnangul (mis toodab suures laastus poole 2 miljonist suhkrutonnist, mis Suurbritannias iga-aastaselt ära tarbitakse) on hinnatõusus osaliselt süüdi ELi reformid, mis on aga samas tõstnud regiooni konkurentsivõimet.

ABFi finantsjuht John Bason ütles, et hinnatõusu peamine põhjus on globaalset laadi.

«Siin kombineeruvad mitmed faktorid,» ütles ta. «Näiteks kasvav tarbimine tärkavatel turgudel, Brasiilia suhkruroo kasutamine etanooli tootmiseks ning tarneprobleemid Indiast, kus enam ülejääkiei teki.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles