8 perspektiivikat elukutsevalikut tänapäeva noorele

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reaalsed oskused on tööturul hinnas. Elukutseoskuste võistlus "Oskaja" Olustveres.
Reaalsed oskused on tööturul hinnas. Elukutseoskuste võistlus "Oskaja" Olustveres. Foto: Elmo Riig

Noorte suur tööpuudus on probleemiks paljudes kõrge elatustasemega riikides. CNBC toob ära 8 elukutset, mille kasuks otsustamine tänapäeva noortele tööd võiks tagada.

  • Digitaalse turunduse insener: kuivõrd tänapäeva turundus on muutumas järjest tehnoloogiakesksemaks, on valdkonna spetsialistidel järjest olulisem olla kursis viimaste tehnoloogiliste lahendustega, et lisada turundusele uuenduslikkust ja haaret.  Nii peaks insener kasutama rakendusi, mobiili- ja internetitehnoloogiaid müügi- ja reklaamilahenduste väljatöötamiseks ja optimeerimiseks. Peale erialaste teadmiste peaks insener suutma tehnilisi kontseptsioone ja lahendusi tutvustadaa tehniliste detailidega mitte kursis olevatele kolleegidele.
  • Nakkuste leviku kaardistaja: ehkki arstidelt on ammu küsitud prognoose, milliste haiguste levikuohu suhtes teatud aegadel tähelepanelik tuleks olla, on tänapäeva tehnoloogia abil võimalik astuda samm edasi. Nii kasutavad haiguste leviku prognoosijad satelliitidelt kogutud infot, võttes arvesse eri piirkondade klimaatilisi tingimusi ja vegetatsiooni eripärasid ning haiglatesse jõudvate juhtumite hetkestatistikat. Juba praegu ulatub selliste spetsialistide töötasu üle 150 000 dollarini aastas.
  • Veebiarendaja: ehkki see elukutse kõlab juba praegu paljude noorte jaoks igivana uudisena, on veebiarendajaid vaja seni, kuni eksisteerivad veebisaidid.
  • E-raamatute produtsent: ehkki tänapäeval ilmuvatel raamatutel on enamasti juba olemas ka e-raamatu või pdf-versioon, on maailmas palju vanemaid väljaandeid, mis ootavad väljaandmist ka e-raamatuna. Kirjastamise tulevik on suure tõenäosusega seotud e-raamatu äriga.
  • Robotiprogrammeerija: üks levinumaid komponente, mis on läbi aegade inimeste arvates iseloomustanud tulevikuühiskonda, on robotid, kes teeksid inimese eest töö ära, valmistades toitu ja täites muid kodumajapidamises vajalikke funktsioone. Selliste robotite väljaarendamine nõuab aga vastavaid programmerijaid.
  • Pealkirjade optimeerija: kui vanasti oli pealkirjade koostamise ainsateks põhimõteteks lühidus ja selgus, et lugu lugejates tähelepanu ärataks, on tänapäeval pealkirjade juures ülioluline ka sobivus otsimootoritega. Nii peab pealkiri olema koostatud nii, et see oleks hästi leitav ka seotud otsingusõnade läbi otsinguportaalides, näiteks Google’i otsingus.
  • Biomeditsiini arendaja: ehkki see valdkond on tasuvaid töökohti pakkunud juba mõnda aega, on tegemist endiselt kasvava ja suure potentsiaaliga äriga.
  • Dermatoloog: nahahooldus ja vananemisvastaste vahendite valdkond on praegu vanemaks saavate ja kõrge oodatava elueaga  põlvkondade taustal väga perspektiivikas äri.
  • Informatsiooni-insener: selliseid töökohti pakuvad näiteks paljud veebipõhised ärid. Ehkki tänapäevase tarkvara abil on võimalik automaatselt välja võtta ükskõik millist statistikat ja informatsiooni, on sageli siiski vaja inimest, kes suudaks registreeritud info põhjal teha järeldusi ka arvude taga olevate põhjuste kohta.
  • Arstiteadlane: ehkki tegemist on vana elukutsega, võib sellele valdkonnale prognoosida üha kasvavat globaalset tööpõldu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles