Järgmisel aastal kahekordistub taastuvenergia tasu

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark Pakri poolsaarel.
Tuulepark Pakri poolsaarel. Foto: Küllike Rooväli

Järgmisel aastal kahekordistub taastuvenergia tasu iga tarbitud kilovatt-tunni energia kohta.

Perioodil 1. jaanuar kuni 31. detsember 2009. on taastuvenergia tasu iga tarbitud elektrienergia kilovatt-tunni (kWh) kohta 6,07 senti, millele lisandub käibemaks 18 protsenti. Kuni 2008. aasta lõpuni on see summa käibemaksuta arvestuses 3,03 senti, teatas OÜ Põhivõrk.

Taastuvenergia tasu on taastuvast energiaallikast või tõhusa koostootmise režiimil toodetud ning võrku antud elektrienergia toetuste ja ostukohustuse rahastamise lisakulu suurus vastavalt elektrituruseaduse paragrahvile 592. Taastuvenergia tasu maksjaks on kõik elektrienergia lõpptarbijad Eestis vastavalt nende tarbitud võrguteenuse mahule.

Vastavalt Elektrituruseadusele on taastuvenergia tasu suuruse arvutajaks ning üks kord aastas ülevaatajaks Eesti elektrisüsteemi põhivõrguettevõtja OÜ Põhivõrk.

Taastuvast allikast või tõhusa koostootmise režiimis toodetud elektri toetuste ja ostukohustuse rahastamise kulud eraldati võrgutasudest alates 1. maist 2007. aastal, misjärel lisandus iga elektri lõpptarbija arvele taastuvenergia tasu rida.

See võimaldab kliendil selgelt näha, kui palju ta maksab iga tarbitud kWh energia eest taastuvenergia toetuste ja ostukohustuse rahastamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles