Musimajandus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kindel see, et igaühele ei meeldiks hommikul unisena kontorisse koperdades kolleegidelt põskedele musi saada. Aga on see tõesti varjatud viis külge lüüa? Lausa terror?

Saksamaa isehakanud etiketivalvekoer Hans-Michael Klein ühendusest Knigge igatahes arvab, et kontorisuudluste tõusev trend on hakanud ta kaasmaalastele närvidele käima.

Tegemist ei olevat «sakslastele omase käitumisega», pigem on komme hiilinud sisse Prantsusmaalt, Itaaliast ja teistest kirglikematest Vahemeremaadest.

Enamik sakslasi on pole ilmselt just päris nii puritaanlikud kui Knigge ühendus uskuda tahaks.

Küll aga ei pruugi olla juhus, et pahameel hommikuste ametisuudluste aadressil tõuseb päevakorda ajal, mil Saksa rahvas on kuri korralduse peale hakata priiskavate ja võlgades lõunaeurooplaste käemeesteks.

Kui euro 1999. aastal käima löödi, tõotasid Saksa juhid kodanikele, et Euroopa rahaliidus valitsevad ranged väljaupitamiste-vastased reeglid. Kujutage nüüd ette inimeste pahameelt, kui üha selgemini terendab vajadus oma rahale lahkumismusi anda.

Kummatigi ei ole vene meeste kalduvus üksteist metsikult musitada sugugi jahutanud Saksamaa entusiasmi Venemaaga sooje kaubandussuhteid süvendada.

Mis aga euroalasse puutub, siis võib loomulikult mõista, et erinevused majandussaavutuste ja riigikuulekuse vallas väljenduvad ka suudlemisharjumuste lahknevuses.

Itaalias ja Hispaanias piisab üldiselt kahest suudlusest, Belgias on aga normiks kolm. Prantsusmaa puhul saab abi kodulehelt Combien de bises? (Kui mitu musi?), kust selgub, et suuremas osas Põhja-Prantsusmaast näeb range etikett ette nelja musi.

Kui kontorimusi teostatakse kombekalt ja ilma tagamõteteta, lükkab ta tööpäeva kenasti veerema.

Võib-olla passib mõnedele Knigge ühenduse ettepanek piirduda käepigistusega. Aga meile ülejäänutele oleks see küll surmasuudlus.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles